Se över vilka resevacciner du bör ta – även när du tror att du inte behöver
– Du bör se över ditt grundskydd, alltså stelkramp, difteri och polio samt mässling och hepatit A och B innan du reser. Plus ta de specifika vaccin som behövs för resmålet.
EXAKT RÄTT VACCIN. – Det är aldrig roligt att bli sjuk på resan och ibland kan det bli allvarligt. Därför är det viktigt att ta de vacciner som rekommenderas och följa de råd som vi ger på hur man kan skydda sig. Hör av dig så berättar vi mer om hur du kan undvika att bli sjuk, säger Maria Eriksson och Annelie Söderberg på Dala Vård & Vaccin i Borlänge.
Det säger Maria Eriksson som är specialistsjuksköterska i resemedicin och expert på vaccinationer på Dala Vård & Vaccin i Borlänge.
– Åker du exempelvis till Thailand så bör du vaccinera dig mot hepatit. Du bör ta vaccin mot hepatit A som sprids via mat och dryck och vaccin mot hepatit B som smittar via blod. Kombinationsvaccinet Twinrix ger dig ett skydd mot hepatit i minst 25 år.
Det finns även många myggspridda sjukdomar:
– I Asien förekommer japansk encefalit (hjärninflammation). Sjukdomen kan ge hjärnskador/påverkan av olika grad och eftersom det orsakas av virus finns ingen behandling. Det finns dock ett mycket bra vaccin.
I Asien förekommer även Denguefeber som sprids via en dagstickande mygg. Denna sjukdom ökar även i övriga världen. Här finns tyvärr inget vaccin ännu, så det är mycket viktigt att skydda sig mot myggstick.
– Hos oss på Dala Vård & Vaccin har vi bra myggmedel mot tropisk mygg, fortsätter Maria. De är riktigt effektiva, ger skydd i 8 timmar och kan också användas av barn. Medlet – Moskitoguard – produceras av vaccinationstillverkare och ger också ett mycket bra skydd mot fästingar.
Malaria finns i stora delen av världen, framför allt i Afrika och delar av Asien och Syd Amerika.
– Det finns inget vaccin mot malaria, så utöver noggrant myggskydd via klädsel, impregnerade myggnät och myggmedel får man ta profylax i tablettform, säger Maria och fortsätter:
Läs mer om vilka vaccin vi erbjuder här!
– I Afrika finns också gula febern som är en mycket smittsam sjukdom med hög dödlighet. Även denna sjukdom sprids med mygg. Enligt lag måste man vaccinera sig mot den vid resa till vissa länder.
Det är dock inte enbart vid resor långt bort som det finns anledning att uppmärksamma vaccinationsskydd. Maria igen:
– Det finns en grupp med osäkert skydd mot mässling i Sverige. Är du född före 1970 och inte minns att du haft sjukdomen bör du ta vaccin innan du reser. Mässling är en allvarlig och ibland livshotande sjukdom som just nu ökar i hela världen. Inte minst i Europa
Boka tid för vaccinering när du bokat din resa
Maria förordar vidare ett drickvaccin för att undvika magåkommor.
– Det gäller faktiskt många resmål och vaccinet skyddar mot flera mer allvarliga magsjukebakterier. Jag upplever också att det i viss mån dämpar vanlig turistdiarré.
Behöver du boka vaccinera dig innan din resa? Klicka här!
Maria och hennes kollegor på Dala Vård & Vaccin i Borlänge är experter på allt som rör resemedicin. De får dagligen rapporter om smittspridning runt om i världen och kan därför ge exakta råd om vilket vaccin och annat skydd som behövs på världens olika resmål.
– Sex veckor före du ska resa bör du kontakta oss. Det finns vacciner som ska tas i flera doser innan avresa för att ge ett fullgott skydd, avslutar Maria Eriksson på Dala Vård & Vaccin i Borlänge.
Förbered din resa
>> 6 veckor före resdagen
– Kontakta Dala Vård & Vaccin för rätt skydd mot sjukdomar på ditt resmål.
>> 1 vecka före resdagen
Skapa ditt eget reseapotek innehållande:
– Alcogel
– Antihistamin
– Avsvällande näsdroppar
– Blodstillande vadd
– Febernedsättande medicin
– Lokalbedövande salva
– Koksaltlösning
– Moskitoguard mygg- och fästingmedel
– Pincett
– Plåster/snabbförband
– Skavsårplåster
– Solskyddsmedel
– Sårtvätt, ex Klorhexidin
– Vätskeersättning