Enklaste sättet att skydda dig mot TBE – Ta TBE-vaccinet i Dalarnas vaccinationsbuss

Ta TBE-varningarna på allvar. Fästingsmittan sprider sig över landet och det är dags att vaccinera sig mot den.
Antalet TBE fall ökar också i Dalarna och i Dala Vård och Vaccins vaccinationsbuss kan du i sommar enkelt vaccinera dig. Bussen kommer att göra ett 60-tal turer i sommar! Det blir tätare besök på vissa orter.

"Enklaste sättet att vaccinera dig och dina barn mot TBE är att ta sprutan i Dala Vård och Vaccins vaccinationsbuss där vi har drop-in", säger Maria Eriksson på Dala Vård & Vaccin.

Det berättar Maria Eriksson specialistsjuksköterska i resemedicin på Dala Vård & Vaccin.

Fästingen må se liten ut. Men den är långt ifrån ofarlig. Hos Dala vård och vaccin kan du få ett fullgott skydd så att du kan få en lugn sommar.

TBE är en hjärninflammation, en virussjukdom som inte går att behandla och det är fästingarna som bär på smittan.
– TBE kan ge bestående men som hjärntrötthet, känslighet för stress och ljud och strokeliknande symptom och det är därför jag tycker att man ska vaccinera sig och sina barn, fortsätter Maria.

Läs mer om Dala Vård och Vaccin 

Det gör man på Åland exempelvis, där man uppmanar hela befolkningen att vaccinera sig.
– Sjukdomsförloppet brukar ofta ske i två skov. Först blir man akut sjuk med symptom som kan förväxlas med förkylning eller influensa. Därefter blir man bättre ett tag, men efter cirka 1 vecka blir man sjuk igen med symptom som hög feber, svår huvudvärk och förvirringstillstånd.

De senaste vintrarna har gynnat fästingarna

Vaccinationsbussen är Dala Vård & Vaccins egen buss som nu kör sin runda för femte året i rad.
– ”Åh så bra att ni kommer till oss”, brukar vi få höra när vi parkerat bussen utanför någon av matbutikerna där vi brukar stå, fortsätter Maria. Enkelheten med drop-in för att ta sitt TBE-vaccin brukar uppskattas.

Läs mer om vilka vaccin vi erbjuder här!

Maria Eriksson specialistsjuksköterska i resemedicin

Tillgängligheten överbryggar hindret att verkligen komma till skott och ta de doser som behövs för att bli immun. Särskilt i dessa tider när så mycket annat står på agendan.
– Barn ska ha tre doser vaccin med ett visst tidsintervall emellan. Vuxna upp till 50 år också men från 50 och uppåt rekommenderar man fyra doser eftersom kroppens immunsystem producerar antikroppar lite långsammare med stigande ålder. Sedan behövs det en påfyllnadsdos med några års mellanrum.

Vill du veta när vaccinationsbussen kommer till ditt område eller är du nyfiken på oss? Följ oss på Facebook.

De första två doserna tas vanligen med minst en månads mellanrum. Därefter har man ett riktigt bra skydd mot TBE.
– Vårt journalsystem gör att du får ett sms när det är dags för nästa vaccinering. Det finns också en app att ladda ner så att du själv kan ha koll på vilka vacciner du tagit.

Vuxendosen kostar 400: – och juniordosen 350: -.
– I vaccinationsbussen finns också riktigt bra medel som förebygger fästingbett och som också skyddar mot mygg. Ett medel som inte säljs i detaljhandeln.

Ett 60-tal turer är alltså inplanerade och Dala Vård och Vaccins vaccinationsbuss öppettider är mellan kl 14-19 i Borlänge och Falun och i Avesta, Hedemora och Djurås gäller öppettiderna 13-18.
– Har du tänkt att vaccinera dig tycker jag att du ska se till att få det gjort. Likaså behöver barnen ett skydd på TBE. Och enklare än att ta sitt vaccin i vaccinationsbussen kan det inte bli, avslutar Maria Eriksson på Dala Vård & Vaccin.

En fullvärdig resemedicinmottagning

Dala Vård & Vaccin i Borlänge erbjuder:

  • Resemedicin
  • Vaccinationer av alla slag (ej mot covid 19)
  • Hälsoundersökning
  • Friskintyg för t.ex. körkort, adoption, utlandsstudier, arbete mm
  • Provtagning enligt kunders egen önskan
  • Bedömning av födelsemärken

Till Försäljning

  • Impregnerade tvättbara myggnät
  • Myggmedel; olika sorter
  • Alcogel handdesinfektion
  • Presentkort