En hälsoundersökning kan hjälpa dig att undvika obalanser i kroppen: ”Genom att förebygga kan du bibehålla hälsan långt upp i åren”

Att göra en hälsoundersökning är ett utmärkt sätt att investera i din framtida hälsa. Den som har bil besiktigar bilen varje år, men många undersöker inte sin kropp under en hel livstid, vilket är minst lika viktigt!

En hälsoundersökning kan hjälpa dig att undvika obalanser i kroppen: ”Genom att förebygga kan du bibehålla hälsan långt upp i åren”

Känner du dig lite trött och ur gängorna? Kom och kontrollera din hälsa. Det kanske är lätt att åtgärda, menar Maria Eriksson, specialistsjuksköterska på Dala Vård & Vaccin som träffat många kunder som fått hjälp att må bättre:

– Provtagningen som ingår i vår hälsoundersökning är väl utvald för att tidigt upptäcka om något inte är som det ska och som oftast är enkelt att åtgärda.

Dala Vård & Vaccins hälsoundersökning sker i två steg:
Vid första besöket sker all provtagning och vid det andra besöket någon vecka senare är det läkarbesök med en omfattande undersökning, då också provtagningens resultat presenteras.
I undersökningen ingår bl.a. blodvärde, blodglukos, urinprov, lever- och njurfunktionsprover, kolesterolprover, B9 och B12 vitamin, TSH (sköldkörtelhormon) för kvinnor och PSA (prostatablodprov) för män. Dessutom blodtryck, EKG och lungfunktionstest.

Hälsoundersökningens syfte är att du i tid ska upptäcka om något inte är som det ska i kroppen.

– Det är onödigt känna sig trött av till exempel brist på B9 eller B12 när tröttheten kan avhjälpas med vitamintillskott. Många värden som börjar gå åt fel håll kan motverkas med tidiga insatser, säger Maria.

Ett lätt förhöjt blodsocker är ett exempel som ofta kan justeras med kost och motion, vilket håller diabetes på avstånd.

Signaler som även kan behövas åtgärdas är ett förhöjt kolesterolvärde eller levervärde, så även förhöjt blodtryck. Vid ett förhöjt PSA-värde sänder vi vid behov remiss till urologen.

– De flesta som kommer hit känner sig inte sjuka men vill ändå kontrollera hälsan. I dagsläget kan det vara svårt att få en hälsoundersökning inom den allmänna sjukvården om man inte är sjuk.

Som privat mottagning erbjuder Dala Vård & Vaccin hälsoundersökningar både till privatpersoner och företag.

– Många företag uppmuntrar sin personal till att leva hälsosamt och erbjuder hälsoundersökningar hos oss som en del i detta förebyggande arbete, säger Maria.

För det är just det det handlar om – att förebygga för att kunna bibehålla hälsan långt upp i åren.

– Om sedan alla prover är bra så har man fått ett kvitto på det också!

Här kan du läsa mer om vad Dala Vård & Vaccin erbjuder

Dala Vård & Vaccin arbetar också med resemedicin och med vaccinationer.

– Aktuellt just nu är TBE-vaccin. Fästingarna är aktiva nästan året runt när vintrarna är milda och det är nödvändigt att skydda sig mot denna sjukdom som ger en inflammation i hjärnan, Det är bra att påbörja TBE vaccination även under höst och vinter, så har man bra skydd redan tidigt till våren, säger Maria och fortsätter:

– Vi ser även en tydlig uppgång av antalet vaccinationer mot lunginflammation. Vaccinet skyddar mot pneumokocker, den vanligaste bakterien som orsakar lunginflammation efter exempelvis en virussjukdom som influensa eller en långdragen förkylning.

Allt fler efterfrågar även vaccin mot bältros, en sjukdom som kan ge väldigt svåra smärtor. Det är även bra att se över sitt vaccinationsgrundskydd, såsom stelkramp, difteri, kikhosta och ev. polio. Det är vacciner man får som barn, men de bör uppgraderas i vuxen ålder. Det kan också vara bra att tänka framåt och vaccinera sig mot Hepatit A och B inför kommande resor, när det förhoppningsvis åter blir möjligt!

Dala Vård & Vaccin ligger i centrala Borlänge och arbetar helt enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Hos oss bokar du tid och vi har aldrig trängsel i väntrummet. Ring oss gärna så berättar vi mer om vad vi kan erbjuda, avslutar Maria Eriksson.

Här finns kontaktuppgifter till Dala Vård & Vaccin så att du kan boka tid för din hälsoundersökning