Allt fler föredrar ekologiska alternativ: “Det finns en ökad medvetenhet”

Allt fler efterfrågar ekologiska alternativ. Inte minst märks det på prisbilden som på det utökade urvalet.
– Ekologiska livsmedel står nog snart som första hands-utbud i butikerna, säger Niklas Kvarnström. 40 år, Coop-handlare.

Allt fler föredrar ekologiska alternativ: “Det finns en ökad medvetenhet”

Det är tydligt att trenden med ekologiska livsmedel är stigande precis som efterfrågan ökar allt mer.
– Det finns en ökad medvetenhet bland kunderna idag om vad man stoppar i sig, säger Niklas Kvarnström.

I ekologisk odling får man till exempel inte använda konstgödsel eller syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel. Även fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården, det säger Livsmedelsverket.
– En annan positiv sak är att läkemedel för djur används med stor försiktighet. På coop säljer vi till exempel bara MSC-märkt fisk och skaldjur, berättar Niklas Kvarnström.

Till en början var det relativt stora prisskillnader mellan ekologiska varor och icke ekologiska varor. Så ser det inte ut i dag.
– Prisbilden har definitivt ändras och sjunker överlag. Vissa produkter som till exempel torkade och frysta är till och med ofta billigare ekologiska, säger Niklas Kvarnström.

Läs mer:  Se våra aktuella erbjudanden

På Coop-butiken som han driver i Leksand har han valt att ta ställning för ekologiska livsmedel. Bland annat har han valt att bara saluföra ekologisk mjölk och helt plockat bort övrigt sortiment från hyllorna.
– Jag har tagit ställning och slängt ut all annan mjölk. Jag brukar se till mig själv och vad produkterna innehåller. Till exempel så innehåller ekomjölk mer omega 3 och man vet ju att mjölk-kossorna får hälsosammare foder utan tillsatser, säger Niklas Kvarnström.

Coop erbjuder överlag ett av Sveriges bredaste eko-utbud och ligger i topp när det gäller försäljningen av just ekologiska varor.

Han menar också att det ligger ett visst ansvar på butikschefen och medarbetarna att våga satsa på ekologiskt utbud och våga lyfta fram det i butiken. Något som även uppskattas av kunder i dag.
– Det är väl bara att se till sig själv helt enkelt, ingen vill väl stoppa i sig fler tillsatser än nödvändigt, säger han.