Ska du måla om husfasaden? Det är viktigast att tänka på: Expertens bästa tips

För många är det nu dags att måla om husfasaden – då finns det mycket att tänka på. Vi bad Coloramas fasadexpert att ge sina bästa tips.
– Det är jätteviktigt att utföra jobbet på rätt sätt, säger Rikard Nyström.

Rikard Nyström är fasadexpert på Colorama i Matfors.

När det är dags att måla om husfasaden brukar många frågor dyka upp. Hur lång tid kommer det att ta? Vilket grundarbete måste jag göra? Och vad är det egentligen för färg som redan sitter där?

– Varje hus är unikt och kräver sina unika åtgärder för att få till ett bra resultat. Men grundförutsättningarna är att underlaget ska vara fast, rent och torrt, säger Rikard Nyström, fasadexpert på Colorama i Matfors.

Grundarbetet är inte alltid jätteroligt och det är lätt att försöka hitta genvägar. Men dessvärre finns det inga genvägar att ta om man vill ha ett långsiktigt och hållbart resultat. Det är helt enkelt bara att kavla upp ärmarna och köra.

– Har du gjort ett dåligt grundarbete så får du ett dåligt slutresultat. Det finns nämligen ingen färg i världen som kan sitta hur länge som helst på en smutsig yta, säger Rikard.

Här kan du läsa mer om Coloramas fasadexperter och anlita din fasadexpert i Matfors

Det finns inga genvägar – bara att kavla upp armarna och köra, menar Rikard Nyström.

När det kommer till valet av kulör och färgkvalitet finns det också anledning att tänka till både en och två gånger. En mörkare kulört har nämligen inte samma hållbarhet som en ljusare. Målar du med en slamfärg får du räkna med att måla om betydligt oftare än om du väljer en täckfärg.

En svart kulört bryts ned betydligt snabbare än en ljus, och vissa kulörer bryts ned snabbare och bleknar fortare än andra

– En svart kulört bryts ned betydligt snabbare än en ljus, och vissa kulörer bryts ned snabbare och bleknar fortare än andra. Så det är viktigt att fundera över hur ofta du vill måla om huset både när det kommer till val av kulört och färgkvalitet, säger Rikard.

För att reda ut alla frågetecken och få information om vilka åtgärder ditt hus behöver kan du få hjälp av en av Coloramas fasadexperter. De ser direkt vad du behöver göra innan målning, hjälper dig att komma fram till vilken färgkvalitet som passar din fasad bäst och ser till så att du har den utrustning som du behöver innan du sätter igång med arbetet.

Bästa knepen och tricksen för att göra arbetet enklare – fasadexperten hjälper dig på plats

Ingemar är väldigt mån om att kunderna känner sig trygga efter besöket och att de vet hur de ska gå till väga. Han brinner för att hjälpa kunderna att göra rätt från början så att de slipper göra dyra misstag.

De val som de ska göra ska sitta där i 10-18 år och då är det viktigt att det blir rätt

– De allra flesta är jätteglada över att vi kommer ut och hjälper dem att hamna i rätt spår. För de val som de ska göra ska sitta där i 10-18 år och då är det viktigt att det blir rätt, säger han.

 

Visste du att fasaden bör tvättas var tredje år?

Det är inte bara när det kommer till målning som det kan vara bra att rådfråga en fasadexpert. Många hus får med åren påväxt av alger och mögel som behöver tvättas bort. Faktum är att hela fasaden mår bra av en tvätt var tredje år för att behålla lystern.

– Genom att tvätta fasaden förlänger du livslängden och framför allt så blir den snygg och fräsch igen, säger Rikard Nyström.

Detta gäller dock inte putsfasader.