Coloramas fasadexpert ger sina bästa tips för att lyckas med målningen: ”Med rätt material sparar du både tid och energi”

Med våren i antågande vill många husägare passa på att fräscha upp fasaden, men det finns en del saker som kan vara bra att tänka på inför projektet. Ante Bergman, fasadexpert på Colorama Ljusdal kan knepen som hjälper dig att lyckas.

Ante Bergman är fasadexpert på Colorama i Ljusdal.

– Det är oerhört viktigt att underhålla fasaden regelbundet. Väntar man så länge att färgen börjar släppa innebär det att fukt kan leta sig in i virket, vilket till slut gör att virket ruttnar och man står inför ett mycket mer omfattande projekt. Så genom att skrapa och måla med jämna mellanrum förebygger man slitage som skulle kunna bli kostsamt.

Som certifierad fasadexpert på Colorama Ljusdal är Ante Bergman specialutbildad inom måleri och fasadunderhåll. Den som planerar att måla om sin fasad kan inför projektet boka ett besök med Ante eller någon annan av Coloramas fasadexperter för att få en överblick kring förutsättningarna och arbetets omfattning.

Väljer man fel produkt kan färgen få blåsor eller rent av släppa helt och hållet

– Vi kan ge svar på alla de knepiga frågor man ställs inför som husägare; från vilka produkter som är rätt att använda till hur man ska gå till väga för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Det finns en hel del aspekter som inte är lätta att ha koll på som privatperson, och
med tanke på att det är en ganska stor investering ska man passa på att rådfråga en expert innan man sätter igång.

Få hjälp med ditt husprojekt – boka hembesök eller få hjälp digitalt av fasadexperten i Ljusdal här 

En av de första sakerna som Ante tittar på är det nuvarande färgskiktet, berättar han.

– Innan man börjar måla måste man ta reda på vad fasaden målats med tidigare. Det kan vara fasadlasyr, täcklasyr, slamfärg, akrylatfärg eller oljefärg, så jag gör en analys för att avgöra vilken typ av färg som behövs för just det här projektet. Jag gör också en bedömning
av fasadens skick för att avgöra ungefär hur gammalt virket är och om det är fuktigt eller torrt. Förutsättningarna kan bli väldigt olika beroende på hur virket mår, och väljer man fel produkt kan färgen få blåsor eller rent av släppa helt och hållet.

Den bästa tiden att måla om är före midsommar, då temperaturen håller sig över 7 grader dygnet runt men det fortfarande är ganska lite ohyra i
luften

Utöver att analysera fasaden kan en fasadexpert även ge praktiska råd som bidrar till att göra arbetet enklare och effektivare. Ett av de vanligaste misstagen som många hobbymålare gör är att missa i tvättmomentet, menar Ante.

– Om man inte tvättar ordentligt blir det att man målar direkt på smutsen, vilket gör att färgen sitter mycket sämre. Den bästa tiden att måla om är före midsommar, då temperaturen håller sig över 7 grader dygnet runt men det fortfarande är ganska lite ohyra i luften, och man ska inte måla i direkt solljus eftersom det kan innebära att färgen torkar för snabbt eller att det bildas blåsor. Ett bra tips är att följa solens gång, så att man alltid målar i skuggan där solen precis har varit. Det är också viktigt att inte förlita sig på budgetprodukter, fortsätter Ante.

Då ska du anlita en fasadexpert – läs mer och boka ditt möte här 

– Jag rekommenderar alltid att använda redskap av bra kvalitet. Annars får man kanske penslar som måste doppas oftare för att de inte kan hålla färgen, eller skrapor med slöare blad som gör arbetet tyngre och mer tidsödande. Det kan göra att det tar så mycket som 30 procent längre tid att bli klar, så med rätt material sparar man åtskilliga timmar och energi. Man ska också vara noga med att välja kvalitetsfärg eftersom en bra färg kan klara sig uppemot 20 år utan underhåll, medan en billigare variant kan börja tappa glans och kulör redan efter ett par år. Och så roligt är det inte att måla om att man vill behöva göra det var tredje sommar!