Så här förnyar du med golv hemma

Du behöver inte vara proffs för att lägga in ett golv själv. I själva verket är det ganska lätt. – Det nya 5g-klicksystemet är suveränt för gör-det-självaren och finns på olika typer av golv, säger Pierre Rettrup golvexpert på Colorama i Hudiksvall.

TREDN EK & LJUSA NYANSER. – Se till att välja ett golv med kvalitet. Det gör så otroligt mycket både för hållbarheten och utseendet, säger Pierre Rettrup på Colorama i Hudiksvall.

Det finns golv och så finns det lättlagda golv. Sådana som de flesta klarar av utan särskild fixarerfarenhet eller många verktyg.
– Vare sig du ska lägga in laminatgolv, vinyllaminat, fanérgolv eller ekparkett så behöver du bara en sticksåg och en tumstock för att lägga golvet. Plus lite tid, säger Pierre.

Det är klickfogen Rolloc 5 g som gör att golven från Colorama är så lättlagda. Och det handlar om golv med kvalitet.
– På senare år har exempelvis en del laminatgolv utvecklats betydligt både när det gäller design och hållbarhet. Träkänslan finns där genom ett naturtroget tryck och flera golv har en undersida av kork.  Det gör golvet både tyst och skönt att gå på.

Han fortsätter:
– Samma sak med vinylen på mdf-board som med sin präglade yta nästan känns som trä när man är barfota.

Så här väljer du rätt golv!

Viktigast när man ska välja golv är att tänka rätt golv för rummet. Det är skillnad på slitage i kök och sovrum. Och här kommer Pierres erfarenhet som tidigare golvläggare väl till pass.
– Väljer man fel slitstyrka på ett golv i kök eller hall blir man besviken. I dessa rum är det ett hårt slitage och det ska man vara medveten om, säger han och fortsätter:

– Coloramas snygga fanérgolv är populära. Totalhöjden är bara 8 mm trots att de är försedda med kork på undersidan. De passar perfekt i vardagsrum och sovrum, men är inget golv jag skulle rekommendera i en hall exempelvis.

Fortfarande många gråtoner i ny golvdesign

Fortfarande är ekgolvets utseende trendigast alla kategorier. Naturell med en oljad look, men många gånger också vit- eller gråbetsad.
– Parketten på 13-14 mm är lika lättlagd och snäpps ihop med samma system. Den är mycket slitstark och möjlig att slipa om 2-3 gånger.

Vill du inspireras? Följ oss på Facebook!

För ett riktigt mjukt och skönt golv rekommenderar Pierre textilgolvet. Så snyggt och så hållbart menar han.
– Det finns en textilmatta för alla rum och mattorna idag håller en väldigt bra kvalitet. Textilgolven är också lättstädade. Plus att de ger en ombonad och tyst känsla i rummet.

Också textilmattor kan man enkelt lägga själv med hjälp av mattejp och en vass mattkniv.
– Det är snyggt att inreda med en riktigt stor langetterad matta under soffgrupp eller matgrupp exempelvis. Så stor att alla stolarna runt bordet får plats fullt utdragna.

Läs mer om våra golv här!

Han är golvexpert Pierre och det gör att han gärna ger tips och råd till den som vill inreda nytt.
– Vi är unika här på Colorama för hos oss kan du också få hjälp med övrig inredning. Som att matcha ihop golvet med färg och tapet, kakel och klinker. Välkommen hit så ska jag göra allt jag kan för att hitta rätt golv till dig och din bostad, avslutar Pierre Rettrup på Colorama i Hudiksvall.