Följ med ut på fasadbesiktning med Anders från Colorama Färg & Golvhuset

Börjar din fasad se litet tråkig ut och du vet att det egentligen är dags att måla om? Då kan du ta hjälp av en fasadexpert från Colorama Färg & Golvhuset i Söderhamn för besiktning av din fasad. Vi slog följe med Anders Nilsson när han åkte ut på en husbesiktning för att få en bild av hur det går till.

Följ med ut på fasadbesiktning med Anders från Colorama Färg & Golvhuset

På Colorama Färg & Golvhuset i Söderhamn är de 10 anställda. Anders Nilsson är en av butikens 4 fasadexperter som åker ut och besiktar hus för att ge ett bättre beslutsunderlag inför köp av färg. Så som Anders förklarar är det mycket vunnit på att göra rätt från början istället för att måla på med en färg som inte passar med fasaden. Gör du fel så blir det både dyrare och mer arbete.

Fasadbesiktning

Vi följer med Anders ut till ett äldre hus utanför Söderhamn som sedan 2 år tillbaka har nya ägare. De har ärvt huset och vet inte vilken typ av färg som fasaden är målad med. Anders förklarar hur det går till under en fasadbesiktning.
– Det första steget är att vi går runt huset och tittar på hur fasaden mår. Vi tittar på skicket, ser om färgen har flagnat, hur ändträet ser ut, om det finns sprickor, eller blåsor i färgen. I vårt protokoll noteras skick på där varje sida av fasaden förklarar Anders samtidigt som vi följer med honom runt huset.

Besiktningsprotokollet som Anders och de andra fasadexperterna på Colorama Färg & Golvhuset använder är omfattande med många olika parametrar. Anders stannar till och observerar ändträet och förklarar att det ofta blir mer utsatt.
– Vatten rinner längs fasaden och stannar ofta kvar längre i ändträet, vilket gör att fasadens understa 30 centimeter är mer utsatt för slitage och skada. Här tittar jag också på om det känns torrt. Har färgen torkat eller brunnit ut som vi säger så har vi inte längre lika mycket skydd av färgen säger Anders.

Kom ihåg att tvätta fasaden

Han berättar också hur de mer övergripande tittar på vad huset har för konstruktion. Om det är en villa, fritidshus, sutteräng, 1,5-plan och om det är stående eller liggande panel.
– Vi tittar också på om det finns skarvar i panelen, där det i skarven riskerar att bli mer utsatt för angrepp. Precis som här, säger Anders och visar hur träet vid en skarv har börjat flagna. Han visar också hur fasaden på södra sidan som vetter mot skogen har blivit angripen av mögelpåväxt.
– Det här behöver rengöras ordentligt med mögeltvätt, säger Anders och drar med fingret så att vi ser att det blir svart under fingret. Först behöver det rengöras med mögeltvätt berättar han.

Fasadanalys

Husägarparet frågar det som de undrat om hela tiden, vad det är för typ av färg som fasaden målats med. Anders testar ett litet utsnitt av färglagret och berättar.
– Det är målat med två lager av akrylatfärg eller plastfärg som det kallas tidigare. I det här fallet var det lätt att se, i något enstaka fall kan det vara mer komplicerat så då skickar vi ett färgprov till Alcros testlabb och gör undersökningen. Jag kommer att ge en åtgärdsrekommendation och med förslag till material som ni ska köpa in. På den södra sidan så behöver ni tvätta med mögeltvätt och även tvätta hela fasaden, sedan finns det några bitar som jag skulle rekommendera att bytas ut, men det här kommer att ordna sig bra berättar Anders Nilsson.

Anders avslutar med att ta foto på fasaden och förklarar att han kommer åka hem till butiken för att göra klart en offert på all den färg som behövs inför ommålningen. Vill du också boka en fasadbesiktning av Anders eller någon av hans kollegor på Colorama Färg & Golvhuset i Söderhamn så kan ni komma in i butiken eller anmäla på deras webbplats.

Här kan du boka en av Coloramas fasadexperter!

 

Anders tipsar om 5 steg till en nymålad fasad

  1. Boka in en fasadbesiktning så får du materialrekommendation och tips på det som behöver åtgärdas
  2. Tvätta fasaden, med mögeltvätt om det behövs.
  3. Skrapa färg och reparera eventuella rötskadade partier av fasaden.
  4. Grunda hela eller delar av ytan.
  5. Färdigmålning, minst 2 strykningar.