Orolig sömn? Det kan bero på din säng

Vaknar du flera gånger per natt? Upplever du att sömnen är dålig? Får du ont i nacke, ländrygg eller känner dig stel efter nattens sömn? Då är det läge att ta reda på om orsaken kan vara sängen du sover i. Efter en timmas konsultation med sängexperterna på Care of Beds i Västerås vet du svaret.
OROLIG SÖMN? En bra säng ska avlasta musklerna och ge stöd till ryggen. – Vaknar du flera gånger under natten kan det bero på att sängen inte avlastar kroppen och istället orsakar dig ont i nacke eller ländrygg, säger Jason på Care of Beds.

OROLIG SÖMN? En bra säng ska avlasta musklerna och ge stöd till ryggen. – Vaknar du flera gånger under natten kan det bero på att sängen inte avlastar kroppen och istället orsakar dig ont i nacke eller ländrygg, säger Jason på Care of Beds.

– Det stämmer att sängen du sover i kan orsaka en dålig nattsömn eller smärta, säger Johan Hesselbom som efter 15 år inom Sovabutikerna tagit över flera av dem under varumärket Care of Beds. Han fortsätter:
– Men med rätt säng sover de flesta bättre. Sömnen är en av flera faktorer som påverkar din hälsa och självklart har produkterna som du sover i en väldigt stor betydelse för ditt välbefinnande.

Ingen säng är bäst för alla

Vilken säng som passar just dig bäst är helt unikt.
– Vissa människor är väldigt varma och behöver en madrass som ventilerar, andra behöver en säng med zonindelning eller djupare fjädring medan en tredje har behov av ett tyngdtäcke som gör det lättare att slappna av. Alla kroppar och behov är olika.

Investera en timme och var nöjd i 15 år, menar Johan och fortsätter:
– Därför ska du prova flera sängar innan du väljer din säng och göra det tillsammans med en expert som kan hjälpa dig. Det som gör att vi har så många nöjda kunder är att vi är väldigt noga när vi provar ut rätt säng till varje kund. Vi lämnar ingenting åt slumpen. Även små detaljer gör stor skillnad över tid. Vi tillbringar trots allt en tredjedel av livet i sängen.

Många kunder kommer till Care of Beds för butikens breda sortiment.
– Då slipper du besöka flera butiker för att testa olika känslor och prislägen. På Care of Beds kan du prova och jämföra sängarna mot varandra och kan dessutom få hjälp av samma person hela vägen. Det tycker många känns tryggt.

Rätt sovställning när du ligger på sidan.
Rätt sovställning när du ligger på sidan.

Hur länge håller då en säng kan man fråga sig. Detta är såklart väldigt olika men man kan dela upp det i två delar enligt Johan:
– En säng går sällan sönder, oavsett pris. Det är oftast inte det som är problemet. Men kommer den att vara skön länge, och ge din kropp det stöd och avlastning den behöver? Där är det stor skillnad. Här spelar kvalitet och materialval stor roll.

Samtliga sängexperter på Care of Beds genomgår kontinuerligt utbildningar och företaget samarbetar både med kiropraktorer och naprapater.
– Det finns ingen säng som är bäst för alla. Är du rak i kroppen, kurvig, har breda axlar, mycket svank, ja det är många faktorer som påverkar hur just din säng ska vara utformad. Samtliga konsultationer utmynnar i ett individuellt förslag. Det analyseras för en second opinion av ytterligare en person som säkerställer att vi hittat bästa möjliga säng för respektive kund, säger Johan och fortsätter:

– Vi som jobbar på Care of Beds har alla samma passion för att hjälpa våra kunder. Till och med så att vi ringer upp alla som köpt säng efter några veckor och kollar så att det blev verkligen blev så bra som de tänkt sig. Målet är att kunderna ska vakna upp nöjda med sitt sängköp varje morgon i många år framöver, avslutar Johan Hesselbom.

AHA. – Det är vanligt att tro att det är kuddens fel att du inte sover så bra. Vi tar reda på om det är verkligen är kudden, täcket eller sängen som är problemet, säger Johan Hesselbom delägare i Care of Beds (SOVA) i Örebro.
AHA. – Det är vanligt att tro att det är kuddens fel att du inte sover så bra. Vi tar reda på om det är verkligen är kudden, täcket eller sängen som är problemet, säger Johan Hesselbom delägare i Care of Beds (SOVA) i Västerås.

Branschens utveckling
Branschen utvecklas i takt med kundernas ökade medvetande.
För 20 år sedan köpte man bara en säng.
För 5 – 10 år sedan köpte man en snygg säng.
Idag vill de flesta ha en snygg säng som dessutom höjer deras livskvalité.
Varför ska du sova sämre än du behöver?

Så här väljer du rätt säng

En timmas säng konsultation på Care of Beds i Västerås innehåller detta:

  • Varför ny säng? Har du ont eller för att du flyttar?
  • Vad är du ute efter? Design? Kvalité? Komfort? Något annat?
  • Vad får det kosta? 10 000 eller 50 000?
  • Vad har du för sovställning, på rygg, på sidan, mage?
  • Hur passar din kropp i olika typer av sängar? Är tryckavlastningen bra? Hur bra stöd får du? Flödar blodcirkulationen fritt? Kan musklerna förbli avslappnade? Provas alltid på plats.
  • Second opinion av ytterligare en sängexpert.
  • 100 dagars trygghetsgaranti med möjlighet att byta säng efter leverans.