Så bygger Linus sin hemmabio för den ultimata filmupplevelsen

Just nu är gillestugan en byggarbetsplats. Men inte i Linus Brandetts huvud. Istället är där redan hemmabion inredd och fullt utrustad. Med en lyrisk prestanda på all teknik. Och helt osynliga kablar.
 • 1/4

  HEMMABIOBYGGARE. – Jag älskar bra film. För mig är det snudd på meditation att svepas in i en värld av snyggt foto, dynamiskt ljud med tryck och en handling som fängslar, säger Linus Brandett som här hämtar idéer hos BRL till sin hemmabio källaren.

 • 2/4

  I BUTIKEN. Kolla in BRLs specialbyggda demorum med Dolby Atmos med 11 kanaler där det sitter högtalare i taket och på sidorna.

 • 3/4

  COACH. – Har bollat hela hemmabioupplägget med Peter och genom den kunskap som finns här på BRL har jag lärt mig massor. Inte minst när det gäller ljudakustik. Oerhört bra att få denna support.

 • 4/4

  WOW. – Låt dig inte luras av denna anspråkslösa entré till BRL, säger Linus Brandett. Lovar dig att du blir överraskad av sortiment och kunnande när du kliver in. Som jag blev när jag för första gången gick hit för att kolla på hemmabiogrejor.

Tveklöst är det så att trenden hemmabio bubblar på riktigt. Och den omfattar allt från att gå all in i biofeelingen med vinröd sammet, popcornautomat och godisdisk. Till att skapa sitt eget filmrum någonstans inom ramen för den inredning som redan finns. Men för Linus del handlar det om att ta filmupplevelsen ett steg längre än han har idag. Till det perfekta biorummet. I källaren.

– Tekniknörd vaddå? ler han, till vardags verksam inom it-branschen. Specifikationernas innehåll är en kul del av upplevelsen med hemmabio. Men lika viktigt är att filmljudet ger mig rätt känsla. Och att kunna njuta av filmens foto utan att jag retar mig på bildkvaliteten.

Då kommer teknikens perfektion till sin rätta. I den ultimata filmupplevelsen.
– Jag brukar få frågan hur många högtalare jag ska ha och svaret är 11 plus 4 baselement. Då får ljudet rätt spridning. Jag vill känna ljudet från ovan och bli omsvept av det från väggarnas högtalare. Kombinerat med en bas som känns i hela kroppen.

Med projektor blir upplevelsen så galet mycket bättre för samma pengar

Projektorn blir synlig liksom den 120 tum stora duken. Resten kommer att vara dolt. Och Linus hatar synliga kablar.
– Jag fräser spår och gjuter in kanaler. Men checkar först att allt fungerar. Har bränt mig tidigare och gjort fel, det vill jag inte göra om.

Läs mer: Följ Linus hemmabiobygge här 

I avvaktan på att Hemmabion i källaren ska bli färdig finns ändå ett filmrum i familjens villa.
– Där blir det mysiga kvällar där barnen 7 och 8 år väljer film från pärmen och kompromissar sig fram till en film som båda vill se. Vi övriga accepterar. Även 2-åringen. Det är en skön familjegrej med popcorn eller lördagsgodis.

Peter Gustavsson säljare på BRL känner igen scenariot.
– Hos oss var det samma grej. Men jag är utkörd nu när 15-åringen med kompisar kollar fotboll, film eller konserter på duken. Konserter blir förresten något alldeles särskilt i hemmabion.

Peter har jobbat i över 20 år med ljud och bild. Det har gett honom en unik erfarenhet och en särskild teknisk kunskap. Inte minst i den ständiga utvecklingen av varumärkena GAS inom billjud och Dynavoice och System One inom hemmabio.
– Alla som jobbar på BRL har ett stort teknikintresse. Samtliga har också koll på vad nytt som sker i branschen. Det ger oss på BRL en unik kunskap. Vår devis håller alltid: ”Du hittar inget bättre för dessa pengar på denna prisnivå”.

Läs mer: Se utbudet från BRL här.

Butiken är inredd med flera olika hemmabiorum. Det mest avancerade ligger längst in.
– Många vill inreda ett filmrum i en redan befintlig inredning. Det funkar jättebra, säger Peter. Vi börjar kolla filmupplevelsen i något av BRLs biorum tillsammans med kunden. Där kombinerar vi sen olika produkter, lyssnar och tittar. Och skräddarsyr den bästa funktionen för varje plånbok.

Tillbaka till Linus igen. Och klart man undrar: Första filmen då när bygget blir klart?
– Har sparat mig. Gillar Star Wars och har inte sett de nyaste. De är en bra motivator för att bli klar.