Brinellskolan storsatsar – med fokus på arbetsmarknadens behov: ”Våra elever erbjuds ofta jobb”

På Brinellskolan är man stolt över den erfarenhet som har byggts upp under många år. Men skolan ligger inte på latsidan för det.
Ett flertal program har uppdaterats och det är uppskattat både bland elever och ute på arbetsmarknaden.

Brinellskolan har tio nationella program, introduktionsprogram och lärlingsutbildning samt NPS gymnasiesärskola. Skolan har utbildningar som är certifierade av Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege som innebär en kvalitetssäkring av utbildningen.

– Vi har tillsammans med företagen gjort en stor satsning på industritekniska programmet som har fått nya lokaler inklusive hemklassrum, modern maskinpark, extra mycket APL, truckkort, högskolebehörighet samt två inriktningar, produkt och maskinteknik samt svetsteknik, berättar Lars Lindh, verksamhetsledare Brinell Tekniska Gymnasium, som är en del av Brinellskolan.

Brinellskolan har ett gott samarbete med både högskolor och företag. Genom APL får eleverna vara ute på arbetsplatser och prova yrket, arbeta praktiskt och inte minst knyta kontakter inför framtiden.
– Våra elever erbjuds ofta jobb på sina praktikplatser. Förra året var det till exempel en elev på industritekniska programmet som blev erbjuden jobb på samtliga tre praktikplatser, berättar Sara Forsberg, studie- och yrkesvägledare på Brinellskolan.

Som elev på el- och energiprogrammet har du möjlighet att få elcertifikat (samt körkort för skylift).

Brinellskolan arbetar aktivt med att hålla sina program aktuella utifrån bland annat arbetsmarknadens behov. Under de senaste åren har fordons- och transportprogrammet, vård och omsorgsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet aktualiserats med nya relevanta kurser.
– Även teknikprogrammet har genomgått en stor förnyelse och har förutom teknikvetenskap också den efterfrågade inriktningen produktionsteknik, berättar Lars Lindh.

Läs mer om Brinellskolan och alla dess program och inriktningar här

Brinellskolan har flera utbildningar som har kvalitetsstämpeln Teknikcollege, vilket också innebär ett nära samarbete med företagslivet.

Inte ens på de högskoleförberedande programmen på Brinellskolan är studierna låsta till klassrummen. Eleverna åker på forskningsresor och några elever får stipendium för att åka på event och träffa forskningseliten, inklusive Nobelpristagare.
– Det är fantastiskt när eleverna fått ännu mer inspiration och visar bilder när de träffar Nobelpristagare, säger Christina Larsson, lärare i matematik och kemi på Brinellskolan.

Alla elever på skolans program har möjlighet att få stipendium, exempelvis för förbättrade studieresultat och god kamratskap. Det finns också högskolestipendium som är värt upp till cirka 60 000 kronor.

Två elever från Brinellskolan fick stipendium för att delta i Berzeliusdagarna – läs mer här

Antalet elever på vård- och omsorgsprogrammet har ökat kraftigt på Brinellskolan. Utbildningen är certifierad genom Vård- och omsorgscollege, vilket är en kvalitetssäkring. Men man behöver inte ha som mål att arbeta inom vården för att studera på programmet.
– Efter avklarade studier får eleverna både en yrkesexamen och särskild behörighet till högskolan. Men det är inte ovanligt att elever är intresserade att jobba som polis i framtiden. Vi hade nyligen besök av tre poliser som berättade om yrket för våra vårdelever, berättar Sisko Laurila som undervisar i vårdämnen.

Läs mer om Vård- och omsorgscollege här och här hittar du mer info om teknikcollege på Brinellskolan

Brinellskolan har sedan starten av vård- och omsorgscollege uppnått kvalifikationer för att få certifiering för vård- och omsorgsprogrammet. För dig som elev innebär det en bra utbildning och goda kontakter med blivande arbetsliv.

För de ungdomar som vill satsa extra på sin sport finns goda möjligheter inom Brinellskolan. Förutom lagidrott inom fotboll, innebandy, hockey och bandy kan eleverna välja specialidrott.

Tyra Ringström läser på ekonomiprogrammet och lär sig också Ung Företagsamhet. Du kanske har hört talas om Shine Bright UF som tillverkar och säljer ljus i olika former och färger av återvunnet stearin.
– Det har varit kul och givande att utöva längdskidor på skoltid. Jag har fått möjlighet att förbättra mig inom min idrott samtidigt som jag fått betyg för det. Det gör att kursen specialidrott bidrar till mycket bra saker på flera plan och något som jag rekommenderar att välja till, säger Tyra.

Tyra Ringström är en av eleverna som har läst kursen specialidrott.

En annan elev som läser specialidrott är Oscar Renfors, som i slutet av förra året tog medalj i SM i karate.
– Att få utöva min idrott under skoltid är verkligen en stor fördel. Jag får lära mig om vad som faktiskt krävs för att nå mina mål och man får en större bild om vad jag själv vill få ut av karaten. Tidsmässigt så hinner jag med mycket mer då plugget tar mycket tid från fritiden. Att få utöva min egen idrott under skoltid betyder mycket för mig då jag hinner satsa mer på karaten, säger Oscar.

Läs mer om att plugga med Idrottsprofil på Brinellskolan här 

Oscar Renfors.

Brinellskolans framgångar i UF, Ung Företagsamhet, är en stolthet på skolan. Eleverna lär sig inte bara entreprenörskap, ekonomi och marknadsföring.
– Oavsett hur det går med företaget så växer eleverna och lär sig mycket om sig själva. Det är fantastiskt att se, säger Thomas Larsson, lärare ekonomiprogrammet.

Här kan du läsa mer om Ekonomiprogrammet och här finns mer information om UF

Brinellskolans lärare är kända för sitt engagemang och för att få eleverna att nå sina mål. Grunden till det är att i stort sett alla lärare är behöriga och har mycket kunskap och erfarenhet. Eleverna på skolan är från Fagersta och kringliggande kommuner och orter som exempelvis Norberg, Skinnskatteberg, Virsbo och Söderbärke.
– Det bästa med Brinellskolan är gemenskapen och vänner man får under plugget, säger Oscar Renfors, naturvetenskapsprogrammet.

Fakta – Brinellskolans nationella program

Barn- och fritidsprogrammet
● Pedagogiskt och socialt arbete
● Kurs naturguidning

Bygg- och anläggningsprogrammet
● Husbyggnad
● Måleri (samt plåt)

Ekonomiprogrammet
● Ekonomi
● Juridik
● UF
● Diplomerad gymnasieekonom

El- och energiprogrammet
● Elteknik
● Installationstekniker
● Industrielektriker
● Skyliftkörkort

Fordons- och transportprogrammet
● Personbil

Industritekniska programmet
● Produkt- och maskinteknik
● Svetsteknik
● Teknikcollege Bergslagen

Naturvetenskapsprogrammet
● Naturvetenskap
● Naturvetenskap och samhälle
● Teknikcollege Bergslagen

Samhällsvetenskapsprogrammet
● Samhällsvetenskap
● Beteendevetenskap
● Tolerans och mänskliga rättigheter

Teknikprogrammet
● Produktionsteknik
● Teknikvetenskap
● Teknikcollege Bergslagen

Vård- och omsorgsprogrammet
● Vård- och omsorgscollege

Introduktionsprogram

NPS Gymnasiesärskola

Idrottsprofil

Hemsida
fagersta.se/brinellskolan

Sociala medier
Facebook och Instagram