Mimers nya bostadsform väcker intresse:”Här är helt enkelt suveränt att bo”

Mimer har fått sina första kooperativa hyresrätter. Det är 65 lägenheter som ligger alldeles intill Mälaren i nya Kajstaden, närmare bestämt i kvarteret Sjöodjuret. En av de nyinflyttade är Christina Eriksson som inte tvekade en sekund när hon fick erbjudande om en lägenhet.
– Det här är en boendeform jag verkligen rekommenderar och som passar såväl unga som ska ha sin första lägenhet som oss äldre som säljer villan eller bostadsrätten för att få loss kapital men fortfarande vill ha ett bra boende, säger Christina Eriksson.

– Det här är en boendeform jag verkligen rekommenderar och som passar såväl unga som ska ha sin första lägenhet som oss äldre som säljer villan eller bostadsrätten för att få loss kapital men fortfarande vill ha ett bra boende, säger Christina Eriksson.

Christina Eriksson har länge bott i Stockholmstrakten men är uppvuxen i Västerås. Hon har tidigare haft en liten bostadsrätt i Västerås men var nu på jakt efter en lite större hyreslägenhet. Christina har stått i Mimers bostadskö i fem år men inte fått erbjudande om någon lägenhet som passat. Eftersom tiden i bostadskön inte behöver vara så lång när det gäller kooperativa hyresrätter så anmälde Christina sig till en lägenhet på Sjöodjuret.

När jag fick erbjudande om en lägenhet i Sjöodjuret slog jag till direkt. Det här har jag drömt om hela livet.

— När jag fick erbjudande om en lägenhet i Sjöodjuret slog jag till direkt. Det här har jag drömt om hela livet. Ingen har bott här tidigare. Allt är fräscht och utsikten härlig. Det finns hiss hela vägen från garaget i källaren. Hela området är sagolikt, så nära Mälaren, säger Christina Eriksson.

Kooperativa hyresrätter är inget nytt, hon känner till formen från den tid hon bodde i Stockholm där SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsföretag, äger fastigheter.

— Det här blir ju som en blandning mellan bostadsrätt och hyresrätt. Man betalar en summa som är betydligt lägre än för en bostadsrätt och får ett underbart boende. Det finns heller ingen ekonomisk risk eftersom jag  får igen insatsen den dagen jag flyttar, säger Christina.

Christina rekommenderar den här typen av boende. Den passar alla och särskilt för äldre som kanske har ett hus och nu hellre vill bo i lägenhet.

— De får loss pengar för huset, behöver inte ha lång tid i bostadskön och behöver inte slösa de pengar de fått för huset på en dyr bostadsrätt och slipper dessutom räntekostnader. De får ett förnämligt bekvämt boende med garage, bra hissar, dörröppnare överallt och lättskötta fräscha nya lägenheter. Här är helt enkelt suveränt att bo, avslutar Christina Eriksson.

Så här fungerar kooperativa hyresrätter
Kooperativ hyresrätt är en mellanform mellan traditionell hyresrätt och bostadsrätt. I en kooperativ hyresrätt hyr du din lägenhet på samma villkor som en vanlig hyreslägenhet. Skillnaden är att du hyr av en ekonomisk förening, en kooperativ hyresrättsförening och betalar en insats för lägenheten. Insatsen får du sen tillbaka när du flyttar ut. Här kan du läsa om de kooperativa hyresrätterna i kvarteret Sjöodjuret. www.mimer.nu/nyheter/vill-du-ocksa-flytta-till-malaren/

KOM PÅ VISNING 9-10 NOV KL 11-15, POSEIDONGATAN 10