Gör dina balkongkvadrat till en grönskande oas

Möjligheterna att odla på balkong eller terrass har aldrig varit större än nu. Så sätt igång. – Största trenden är att odla ätbart, säger trädgårdsmästare Jeanette Sandberg på Blomsterlandet i Södertälje. Här är hennes godaste – och snyggaste – tips.

ODLA NÄRA. – Så länge det är risk för frostnätter måste du skydda växterna. Också på balkong och terrass. Lägg över ett tyg eller en markduk, säger Jeanette Sandberg, trädgårdsmästare på Blomsterlandet i Södertälje.

– Själv älskar jag att odla tomater, fortsätter Jeanette. Det finns så goda busktomater som passar perfekt att odla på en liten yta. Och blanda gärna röda tomater med gula tomater och kanske någon svart pärontomatplanta i odlingarna.

Hon tar fram en specialjord för tomater som hon absolut rekommenderar.
– Tomater är exceptionellt hungriga och vill ha en riktigt näringsrik jord. Samma sak med chili, paprika och gurka.

Vill du komma i kontakt med Södertäljebutiken? Klicka här!

Jeanette igen:
– Det finns olika kvaliteter på jord och man får den kvalitet man betalar för. En bra jord har näring som håller näringsmässigt nästan till det är dags för skörd. Den gör också att skörden blir rikligare än en magrare jord kan ge. Det finns många olika slags specialjordar och jag tycker att det är värt att satsa på dem.

Till det ätbara på uteplats och balkong hör definitivt också den lilla örtagården. På Blomsterlandet i Södertälje finns kraftfulla kryddplantor redo för att planteras ut.
– Mmm det doftar basilika och rosmarin, säger Jeanette och sticker näsan i en planta. De passar i ett kryddland. Därutöver kan du lägga till lite koriander, dill, gräslök och mynta.

Kryddlandet kan antingen planeras i en blomlåda eller också i krukor på balkong eller terrass.
– Välj gärna en självvattnande variant. Det underlättar så mycket för dig när det är dags för semester.

Gröna fingrar längtar att komma igång

Om man inte väljer att odla i odlingslåda eller pallkrage.
– De grafitgrå odlingslådorna i frigolit är både snygga och funktionella. Och i dessa kan perenna växter övervintra. Exempelvis jordgubbar och lavendel. Åtminstone när det är vanliga ”Stockholmvintrar”, säger hon och fortsätter:
– Pallkragen kan förses med en botten som gör att man inte påverkar golvet på uteplatsen.

För den som vill ha potatis till midsommar finns särskilda potatishinkar att odla i. Det är läge att börja plantera när medeltemperaturen håller sig omkring 5 grader.
– Min egen potatisfavorit är Amadinepotatis. Räkna med att skörden som varje hink ger räcker oftast till 2-3 middagar för en familj.

Jordgubbar och smultron är också fantastiska balkongväxter.
– Häng dem i amplar. Så gott att bara plocka och äta av. Och testa också att odla något litet träd i kruka. Som uppstammade vinbär eller blåbär eller kanske krusbär på stam.

Vill du inspireras och få tips på vad du kan göra i din trädgård? Klicka här!

För den som också vill ha blommor med följa det ätbara spåret rekommenderar Jeanette krasseblommor, kryddtagetes eller ringblommor.
– De ger inte så mycket smak men är så vackra. Lite mer smak ger lavendeln som dessutom doftar ljuvligt när du njuter utomhus av kvällsbrisen.

Det märks att Jeanette brinner för sitt jobb som trädgårdsmästare.
– Det är så kul när jag i butiken får frågor om växter och odlingsmöjligheter. Trädgård är en ren njutning, avslutar Jeanette Sandberg på Blomsterlandet i Södertälje.

Tycker du också att det är kul med trädgård? Då ska du bli medlem i vår kundklubb.