Utbilda dig i höst, få jobb direkt!

Det råder ett stort behov av utbildade servicetekniker och bilskadereparatörer. Bilbolaget satsar till hösten därför återigen på två lärlingsprogram med stort fokus på praktik i företagets verkstäder. Efter godkänd och fullföljd utbildning är du garanterad provanställning i 6 månader.

Mia-Maria lämnade förra hösten sitt yrke inom vården och bestämde sig för att utbilda sig till servicetekniker. I dag är hon anställd på vår verkstad i Gällivare.

Sedan några år tillbaka har Bilbolaget anordnat lärlingsutbildningar tillsammans med Vilhelmina lärcentrum. Deltagarna tillbringar 70 procent av tiden i någon av företagets verkstäder i Västernorrland eller Jämtland. Nytt för i år är att programmet för Servicetekniker kompletteras med en lärlingsutbildning för bilskadereparatörer.
– Det finns ett stort behov av båda yrkena och det är därför vi gör den här investeringen. Eftersom vi vet att många av våra sökande gärna vill kunna bo kvar på den ort de praktiserar på garanterar vi också provanställning för den som fullföljer och får godkänt på utbildningen, berättar Annica Erixon, marknadssamordnare vid Bilbolaget.

Läs mer: Som bilskadereparatör behöver du vara kreativ – ingen skada är den andra lik

För tredje gången vänder sig serviceteknikerutbildningen enbart till kvinnor Alla som fullföljer utbildningen med godkända betyg erbjuds provanställning.

För tredje gången vänder sig serviceteknikerutbildningen enbart till kvinnor. Bilbolaget vet av erfarenhet att på arbetsplatser med jämn könsfördelning så skapas det en bra trivsel. Eftersom det finns en övervikt av män bland de anställda i verkstaden, så är det här ett sätt att locka fler kvinnor till våra verkstäder.
– Det har fungerat väldigt bra tidigare. Kanske vågar fler söka när de vet att de inte blir ensamma kvinnor på kursen, och förstår att yrket idag är något helt annat än många tror. Det handlar inte om något skitigt jobb som kräver en massa muskelkraft, utan du arbetar i en ljus och ren miljö, med elektriska och datoriserade hjälpmedel. Även om verkstadsvana är meriterande krävs det inga förkunskaper. Det har funnits tidigare deltagare som inte har kunnat mer än tanka en bil innan de gick utbildningen och 32 veckor senare kunnat axla rollen som servicetekniker.
– Men det är otroligt viktigt att man har social kompetens och klarar av att sköta kundmötena. Det är en viktig del av jobbet, säger Annica Erixon.

Läs mer: Serviceteknikerutbildningen och du kan också läsa om Mia-Maria som bytte bana från vården till Servicetekniker

Om du gillar att arbeta med händerna, är noggrann, kreativ och gillar att se snabba resultat, då är Bilskadereparatör ett passande yrke för dig.

Sista dag att söka till utbildningarna är 26 maj. Sedan väntar antagningsintervjuer. Antalet platser är begränsade eftersom Bilbolaget vill kunna ta hand om sina lärlingar på bästa möjliga sätt.
– Då kan alla få en dedikerad handledare och en egen plats med lyft och annan utrustning. Vi vill vara en attraktiv arbetsplats för dem som arbetar hos oss.

Lärlingsutbildningar

Servicetekniker

Utbildningstid: 30 september 2019 – 8 maj 2020 (32 veckor)

30 procent av tiden är teoriundervisning vid Vilhelmina lärcentrum

70 procent är praktik hos Bilbolaget Nord i Umeå, Lycksele, Vilhelmina, Örnsköldsvik, Sollefteå, Härnösand, Östersund och Strömsund.

Även Bilbolaget Norrbotten erbjuder praktikplatser.

Deltagare: 10 platser

Önskas: Kvinnor mellan 20 och 45 år

Sista ansökningsdag: 26 maj

Läs mer om utbildningen till Servicetekniker och ansök här

Bilskadereparatör

Utbildningstid: 2 september 2019 – 8 maj 2020 (36 veckor)

30 procent av tiden är teoriundervisning vid Vilhelmina lärcentrum

70 procent är praktik hos Bilbolaget Nord i Umeå, Östersund eller Härnösand.

Även Bilbolahet Norrbotten erbjuder praktikplatser.

Deltagare: 8 platser

Önskas: Kvinnor och män mellan 20 och 45 år.

Sista ansökningsdag: 26 maj

Läs mer om utbildningen till Bilskadereparatör och ansök här