Kör säkert i vinter – Bilbolagets expert ger dig tipsen för att välja rätt vinterdäck: ”Finns mycket som kan påverka säkerheten”

Det gäller att ha koll på däckens status om du vill slippa utslitna vinterdäcks otrevliga överraskningar när halkan slår till.
– Däcken är bilens enda yta mot marken och för att köra säkert i vinterväglag behöver du ha koll på att dina däck fungerar som de ska, säger Tomas Buske på Bilbolaget i Hudiksvall.

SÄKERHETEN FÖRST. – Tekniken går framåt. Ett däck som har 5 år på nacken med ett äldre mönster har inte samma teknik som dagens nya däck. Precis som bilarna utvecklas däckens säkerhet för varje nytt däck som lanseras, säger Tomas Buske på Bilbolaget i Hudiksvall.

Det är självklart viktigt att vinterdäckens skick är bra. Så viktigt att de kan ha en avgörande betydelse för hur snabbt du får stopp på bilen i halt väglag.
– I en kritisk situation, exempelvis vid en panikinbromsning, är nya däck mycket säkrare än däck som har rullat några år. Bilens stoppsträcka blir helt enkelt kortare.

Lagkravet på vinterdäck är att mönsterdjupet måste vara minimum 3 mm. Men Tomas uppfattning är att ett sådant däck är nästintill förbrukat och bör bytas ut.
– Ett äldre däck som har rullat 5-6 år i solljus, slask och föroreningar åldras kontinuerligt och det resulterar i förändringar i gummiblandningen.

Ett annat tecken på att det är dags att byta däck är nerslitna dubbar. Har du gjort en häftig inbromsning eller har ett aggressivt körsätt kan dubbarna faktiskt också gå av eller släppa.
– Någon dubb kan sticka iväg och det kan du klara dig med. Men ser du att många dubb släppt eller gått av så har däcket tappat mycket av egenskaperna.

När du väljer nya däck så fundera över hur du använder bilen. Kör du mindre sträckor inne i stan eller kör du långt varje dag? Bor du i områden med mycket snö, möter du ofta ishalka etc.
– Inget däck är bäst på allt. Det finns alltså inte däck som är optimala på blankis och samtidigt på snökörning, inbromsning, acceleration och kurvtagning, säger Tomas och fortsätter:
– Det optimala däcket för dig blir istället en kompromiss med alla egenskaper närvarande där man plockar lite från alla för att passa ditt körsätt.

Dags för nya vinterdäck? Här kan du se Bilbolagets utbud och priser.

Premiumfabrikat på däck lägger stora utvecklingskostnader för att maximera däckens funktion och säkerhet. Många bilmärken har också speciellt framtagna däck till sina modeller.
– Volvo exempelvis har lagt ner otroliga utvecklingskostnader för att hitta exakt rätt däck och dimension till sina olika modeller. Det har vi på Bilbolaget självklart stenkoll på liksom vi också har på skräddarsydda däck till bilmärkena Renault och Dacia.

Men oavsett vilket bilmärke du har så ser Bilbolaget till att du får rätt däck på din bil anpassade till ditt körsätt.
– Många vill fortsätta åka på däck av samma fabrikat som tidigare. Och om så inte är fallet hittar vi nya alternativ som fungerar bättre för dig.

Just nu: Boka Hjulskifte online hos Bilbolaget

Sommardäck förvaras bäst svalt och mörkt och efter noggrann rengöring, något som Bilbolaget utför för Däckhotellets kunder.
– Det är viktigt få bort vägföroreningar och oljor från däcket för att öka på dess livslängd.

Lagen säger att vinterdäcken ska vara på senast den 1 december. Men Tomas Buske tycker det är bättre att vara ute i tid.
– När snön väl faller då ska vinterdäcken vara på. Så kolla upp dina vinterdäck och var beredd när vintern kommer. Den är här vilken dag som helst, avslutar Tomas på Bilbolaget i Hudiksvall.

Läs mer: I Hälsingland finns också möjlighet att lämna dina däck på vårt Däckhotell mellan skiftningarna.