Napolitansk pizza och cyklar – Italien finns i Västerås

Lämna in cykeln till verkstaden och njut av en äkta napolitansk pizza medan du väntar. Det är fullt möjligt i Västerås där Bianchi café and cycles har kombinerat en cykelbutik och cykelverkstad med en äkta italiensk restaurang.
– Det bygger på ett genuint intresse för cyklar och äkta italiensk matkultur, säger Anna Österberg, manager på Bianchi café and cycles i Västerås.

Napolitansk pizza och cyklar - Italien finns i Västerås

På Slottsgatan i Västerås finns något ganska unikt. En cykelverkstad där du kan få en äkta napolitansk pizza serverad medan du väntar på att cykeln ska bli klar. Eller så är det kanske snarare en äkta italiensk restaurang där du kan få nya däck monterade på cykeln medan du äter middag med familjen.

Hos Bianchi café and cycles kan du hursomhelst njuta av utsökt italiensk mat, köpa cykeltillbehör och få din cykel reparerad – på ett och samma ställe.
– Det är unikt, men det är egentligen inga konstigheter. Det är Italien, säger Anna Österberg.

Cykelverkstad för alla
I cykelverkstaden arbetar man med allt som har med cyklar att göra. Verkstaden är märkesoberoende, så även om de bara säljer cyklar av vissa märken kan du alltså ta med dig din trotjänare hit, oavsett hur gammal den är och oavsett vem som tillverkat den.
– Du kan komma in med vilken cykel som helst och vilket problem som helst, vi löser det, säger Anna.

I butiken säljer man både cyklar och tillbehör som kläder, hjälmar och annat. Både cyklar och tillbehör finns av flera märken och i olika prisklasser.
– Självklart säljer vi Bianchi, men även Monark och Crescent. När det gäller delar och tillbehör har vi många olika varumärken i olika prisklasser, berättar Anna.

Läs mer: Det här kan vi hjälpa dig med i verkstaden

Äkta napolitansk pizza
Bianchi café and cycles är också det enda stället i Västerås där du kan få en äkta  napolitansk pizza. Dessutom serverar restaurangen autentisk italiensk pasta och andra genuina delikatesser.
– Vi följer reglerna för napolitansk pizza. Vi använder ett speciellt mjöl från Napoli och kalljäser degen i 72 timmar. Vi har en vedeldad ugn med lavastenar från Etna, vilket också är ett krav för att få kalla det för äkta napolitansk pizza, säger Anna.

Osten de använder heter Fior di latte och som kommer från ko och inte buffel, vilket gör den mindre fet. Även tomaterna och övriga råvaror är av bästa sort och importerade från Italien.
– Osten är mindre fet och smälter ut fint och ger fin konsistens och san marzano-tomaterna ger mer smak. Tillsammans med att degen är färdigjäst när vi bakar pizzorna blir upplevelsen en lättare, fräschare och godare pizza, säger Anna.

Läs mer: Bianchis Historia – För cykel- och italienälskare

Italiensk personal ett måste
Hälften av servitörerna på restaurangen kommer från Italien. De är passionerade och älskar både sitt jobb och den italienska matkulturen. Det bidrar till att skapa den unika atomosfären i restaurangen och många av gästerna har fått sina favoritservitörer.
– Det händer att folk ringer och frågar om X jobbar, de vill ha sin egen servitör, berättar Anna.

Enligt Anna är det ett måste att ha italiensk personal för att kunna driva en italiensk restaurang.
– Ja man måste ha italienare med för att kunna göra en äkta italiensk restaurang. Vi har flera italienare anställda och även en kille från Napoli som kommer och kollar av att våra pizzor håller måttet, säger Anna.

Det italienska genomsyrar hela restaurangen, vilket uppskattas av gästerna och även av den italienska personalen.
– De får köra sin grej, ibland står de och skäller på varandra, eller diskuterar som de säger, det är alltid mycket hjärta inblandat. Det är en del av den italienska kulturen och det är en del av Bianchi café and cycles, konstaterar Anna.

Läs mer om: Bianchi Event & Catering

Levande matkultur
Anna har tidigare drivit tre caféer med fasta koncept. Enligt henne är skillnaderna enorma mellan en kedja med fasta koncept och den levande matkulturen som Bianchi café and cycles står för.
– På en konceptrestaurang är allt låst. Du ska ha så många gram smör, tre salladsblad, så mycket ost. Här däremot är allt levande. Den som lagar maten hos oss står för det som serveras och recepten anpassas efter säsongens råvaror. I Italien går kvalitet och genuinitet före allt annat, så är det hos oss också, säger Anna.