Unika visentparken i Ave(l)sta lockar turister

30 hektar, 24 visenter, skoj för barnen och gofika. Det lockar turister ända från Tyskland. Nu hoppas man öka antalet besökare ännu mer.
– Vi har visentgaranti - alla som kommer får se ett djur, säger Rikard Wiklund, visentföreståndare.

Unika visentparken i Ave(l)sta lockar turister

Strax utanför Avesta ligger Visentparken där såväl tjurar som kor strövar omkring fritt på cirka 30 hektar. Anläggningen är främst ett slags kärleksnäste för den utrotningshotade arten. Här bedrivs nämligen avel av visenter för export till hela Europa.
– Det finns många kommuner som avlar på djur men inte just på visenter så där är vi unika, säger Rikard Wiklund.

Att det blev just denna art beror på en av stadens starka industrimän; Axel Ax:son Jonsson. Han ägde mark i västmanlandsskogarna i närheten av Långsjön och han erbjöd sin vän intendenten på friluftsmuseumet Skansen att använda för att säkra visenternas överlevnad. Detta var runt 1923 och drygt 15 år senare flyttades djuren till Avesta och har varit kvar där sedan dess.

När vi ringer upp Rikard Wiklund håller han just på att flytta över några djur till ett annat hägn och det är något rörigt i parken.
– Det blåser och så håller man på att klippa gräset. Dessutom har vi besökare så det är inte optimala förhållanden för en flytt. De blir lite stissiga när det är för mycket rörelse. Man flyttar djuren någon gång per år och tanken är att de inte ska bli för tama.
– Det här är inga gossekor. Vi vill att de ska vara så vilda som möjligt,  säger Rikard Wiklund.

Läs mer om vår park och våra djur här

Förutom att arten ges förutsättning att leva vidare tack vare parken så gör den också annan nytta.
– Verksamheten vilar på tre ben kan man säga; avel, besökare och grön rehabilitering.
Den gröna rehabiliteringen ger människor som står långt i från arbetsmarknaden en möjlighet att komma tillbaka.
– Det kan handla om långtidssjukskrivna eller långtidsarbetslösa som får arbetsträna stegvis för att lättare kunna komma tillbaka på arbetsmarknaden.

Att få folk till parken ger intäkter som går direkt till djuren i form av mat, omvårdnad och skötsel.
–  Under sommarmånaderna kommer det väldigt många tyska turister hit, säger Rikard Wiklund.
Anna Margret Eriksson är den som ser till att besökarna får en härlig upplevelse när de kommer. Hon är ansvarig för fiket och gästerna.
–  Vi har mycket att erbjuda barnfamiljerna. Här finns stall med visentkäpphästar som barnen kan rida på och sedan pyssla om i stallet. Det finns traktorer och grävmaskiner för de yngre.