Spara Pengar – Gå till tandläkaren

Tycker du det är för dyrt att gå till tandläkaren? Det tänket kan kosta dig både pengar och hälsa.
– Att gå till tandläkaren är billigare än att inte göra det säger Maryam Pourmousa på Avesta Tandvård

Spara Pengar - Gå till tandläkaren

Problematiken med paradontit eller tandlossning som det kallas i folkmun, är utbredd.Upp till tio procent av svenskarna har så lång gången tandlossning att tänderna måste plockas bort. Forskningen visar också på ett samband mellan tandlossning och andra ännu allvarligare sjukdomar som till exempelvis reumatism, hjärtkärl sjukdomar och diabetes.
– Det är viktigt att det kommer fram till allmänheten. Paradondit är svår att upptäcka och de som bara går till tandläkaren när de har hon i en tand missar ofta att de kan ha en begynnande tandlossning och upptäcker det när det är försent, säger Marryam Pourmousa specialisttandläkare inom tandlossning.

Det är alltså viktigt att besöka tandläkaren regelbundet. Inte minst för plånboken Att upptäcka tandinflamationen i tid kan spara enorma summor.
– Upptäcks paradontit itid går det att lösa genom att återskapa ben och mjukvävnad. En sådan behandling för hela munnen kostar ungefär 25 000 kronor. Om tandlossningen går så långt att tänderna inte går att rädda och du behöver annan ersättning så blir kostnaden betydligt högre, säger Maryam.

Avesta tandvård använder modern teknik som minimerar smärtan och negativa bieffekter. Har det gått så lång att implantat krävs tillämpas en väldigt skonsam metod som både snabbt och smärtfritt.
– Om det finns tillräckligt med käkben kan man snabbt få implantat. Med hjälp av ett datorprogram planerar vi operationen i förväg och använder oss av guidad kirurgi. Det gör att vi inte behöver öppna tandköttet så mycket. Patienten slipper obehagliga svullnader och smärta både under och efter ingreppet.

Läs mer om parodonit här!

3 tecken på tandlossning…

  • Ditt tandkött blöder när du borstar tänderna eller tuggar.
  • Du får svullnader eller blöder i tandköttet när du är sjuk.
  • Ditt tandkött är rött. Det ska vara rosa när det mår bra, om det är rött har du en inflammation. Fakutum är att merparten av Sveriges vuxna lider av gingivit (tandköttsinflammation) som kan leda till tandlossning om man inte sköter sin munhygien bra.

….Så här undviker du det

  • Använd tandborste, tandtråd och mellanrumsborste. En god munhygien är viktig för att undvika tandlossning.
  • Gå till en tandhygienist minst en gång per år. Även om du inte har ont eller ser symptom är det för att kunna upptäcka eventuell tandlossning i god tid.
  • Om du röker, sluta! Det ökar risken för tandlossning.

Fakta:
Paradontit är en inflammatorisk sjukdom som drabbar tandens stödjevävnad. Det är vanligtvis ett långsamt växande problem. Ju tidigare sjukdomen behandlas, desto större är chansen till utläkning.

 

Avesta Tandvård
2004 startade Maryam Pourmousa specialistkliniken. Klinikenen har specialiserat sig på tandlossning och implantatsbehandling men fungerar också som en allmän tandläkarmottagning . Med den senaste tekniken har de skaffat sig ett gott rykte och jobbar efter devisen att klinikens kunder efter behandling skall vara paradontit friska och kariesfria.