Guldkant på livsstilsboende i Södertälje

På Hovsjövägen i Södertälje öppnade stadens första livsstilsboende i december 2017. Nu planeras ytterligare en enhet på äldreboende där det finns plats för kultur, vacker natur, nöje och sociala aktiviteter. Verksamhetschefen Shahram och Lennart som bor på Attendo Hovsjövägen berättar mer om de möjligheter som finns på boendet.

Personalen på Attendo Hovsjövägen som sätter guldkant på tillvaron för våra kunder.

Ute på den stora balkongen kan man njuta av eftermiddagskaffet.

Solen lyser igenom grenverket när verksamhetschef Shahram Roshanghias tar emot oss i trädgården och visar runt bland planteringar, växthuset, boulebanan, utegymmet och grillplatsen. Han pekar ut var sjön Måsnaren och det närbelägna koloniområdet ligger. I trädgården finns också uppvärmda bänkar och värmeslingor i marken för att kunna göra det halkfritt om vintern. Vi följer med in och möts direkt av vad som ser ut som ett medelshavscafé men är en fondtapet som ger en stark illusion och känsla åt hela rummet.

– Vi välkomnar nya kunder till våra 6 enheter, där vi har 9 lägenheter per enhet. Alla som flyttar in får en egen lägenhet om 32 kvm med ett rymligt badrum och pentry som de kan möblera med sina egna möbler. Det finns också möjlighet att flytta hit som par om man blir beviljad det från kommunen, då får man varsin lägenhet med en dörr emellan så att det blir som en stor gemensam lägenhet. För oss är trygghet och bemötande otroligt viktigt, därför har alla ett trygghetslarm och vi har självklart personal dygnet runt. Vi har ett bra team med sjuksköterskor och undersköterskor på plats varje dag. Dessutom har vi sjukgymnast och arbetsterapeut flera dagar i veckan som hjälper till med bl a hjälpmedel såsom rullator och rullstol. Läkaren besöker oss en gång i veckan eller oftare vid behov. Vi har också flerspråkig personal vilket uppskattas av många. För att göra det så enkelt som möjligt har vi avtal med frisör, fotvård och tandläkare som kommer hit fullt utrustade berättar Shahram.

I ett stort rum som kallas för Salongen bjuds det på olika aktiviteter, dans och musikuppträdanden såväl som tidningsläsning.

Livstilsboende med salong och biorum

Attendo Hovsjövägen är ett livsstilsboende med Kultur & Nöje som profil. I ett stort rum som kallas för Salongen bjuds det på olika aktiviteter, dans och musikuppträdanden såväl som tidningsläsning.

-Vi samarbetar med kulturskolan i Södertälje och Kultur365 som har olika kulturella aktiviteter för våra kunder. På midsommar har vi liveuppträdande av Angie & Johan som spelar för oss. Att uppmärksamma högtider är viktigt, vi är ju alla som en familj tillsammans här. Vid sidan av Salongen har vi också Röda rummet där vi har filmvisningar. Det är ett rum med biokänsla och högtalare i taket förklarar Shahram. Här kan man också bara koppla av och lyssna på musik i lugn och ro eller bjuda in sina närstående.

Guldkant i tillvaron att bo på Hovsjövägen

Hur är det då att bo på Attendo Hovsjövägen? Lennart Larsson som bott här sedan i december berättar.

– Jag har bott på andra äldreboenden och det här är något helt annat, jag stormtrivs verkligen här.

– Jag har bott på andra äldreboenden och det här är något helt annat, jag stormtrivs verkligen här. Det är guldkant på det mesta, framförallt är personalen helt enorm. De fixar allt utan att du behöver vänta på att få hjälp. Dessutom är lokalerna så fräscha och helt nybyggda. Ta sedan det här med sällskapsrummet (Röda rummet) och foajén (Salongen) med tapetfonden som gör att det ser ut som ett medelshavscafé, det är så läckert säger Lennart.

Lennart förklarar att hans släktingar bor ganska långt bort och uppskattar därför det sociala på Attendo Hovsjövägen.

– Även om vi alla har våra krämpor så sitter vi och pratar med varandra i sällskapsrummen. Sedan kan jag ju alltid bestämma om jag vill vara själv eller träffa folk. Det är skönt att jag kunnat ta hit mina möbler från mitt gamla hem. Även om jag är begränsad då jag behöver syrgas försöker jag gå ut på förmiddagarna, annars sitter jag mycket och skriver. En av de viktigaste sakerna är att det är jättebra mat här, det är jätteviktigt för mig att det är bra kvalitet. Det är verkligen guld här avslutar Lennart.

Vid sidan av Salongen har vi också Röda rummet där vi har filmvisningar. Det är ett rum med biokänsla och högtalare i taket förklarar Shahram. Här kan man också bara koppla av och lyssna på musik i lugn och ro eller bjuda in sina närstående.

Vi välkomnar fler kunder

Hur ska man då göra om man precis som Lennart vill flytta till livsstilsboendet på Hovsjövägen?

 

Vi välkomnar fler kunder.

– Då ska du ta kontakt med kommunens biståndshandläggare och ansöka om plats på äldreboende. När du blivit beviljad så kan du önska att få flytta till Attendo Hovsjövägen, men beslutet om placering fattas i diskussion med handläggaren. Vi välkomnar nya kunder speciellt då vi snart öppnar en ny enhet här, berättar Shahram.

Vill du veta mer eller besöka oss och se våra fina lokaler, kontakta Shahram Roshanghias, verksamhetschef, på tel 072-142 92 38 eller via shahram.roshanghias@attendo.se.

Följ oss gärna på Instagram.