Ali kom på ny lösning för cykelparkering: ”Hoppade nästan ur brallorna”

Ali Taleb tröttnade på att få sin cykel snodd – trots bra lås. Ur frustrationen fick han idén till One4Tech – en helt ny typ av parkering för cyklar och elsparkcyklar.

Ali Taleb, grundare av One4Tech.

Du kan säkert känna igen känslan: Du kommer fram till cykelstället, kikar efter cykeln, hittar den inte, letar lite mer och inser – den är borta. Snodd!

Det var den där känslan som fick Ali Taleb att skissa på en ny säkrare parkeringslösning som inte innebär att du ska bära med dig ett tungt lås överallt, som i värsta fall inte ens hjälper.

– Jag hoppade nästan ur brallorna när jag tänkte på hur bra idén var. När jag presenterade den för min kompis Ade tyckte han också att den var helt fantastisk, säger Ali.

Ta din idé och ditt företag till nästa nivå – läs mer om hur du kan få hjälp av Almi här.

Ali tröttnade på att alltid få sin cykel snodd, och kom på en egen lösning för en helt ny typ av parkering för cyklar och elsparkcyklar.

Han och vännen Ade Farah började direkt göra research om det fanns någon liknande lösning på marknaden, men hittade ingen. Det som gör deras så unik är att den innehåller en teknik där du som användare slipper lås och koder att hålla ordning på. Låsfunktionen sitter inbyggd i parkeringslösningen och du låser upp via en app i din mobil, ditt lokala pendelkort eller din “nyckel-tag” om parkeringen ligger i anslutning till bostaden eller kontoret.

Ganska snart började de även reka möjligheter för tillverkning av sin lösning i Sverige. De kom i kontakt med Almi och rådgivaren Christoffer Nordström.

– Chrille sa till oss: “Killar, varför kollar ni inte internationellt efter en tillverkare istället?” Vi tog till oss av hans råd och hittade ett estländskt bolag, Bikeep, som redan tillverkade smarta cykelparkeringar. De hade inte gjort den lösning vi efterfrågade, men gillade vår idé och ville hjälpa oss – och även bli vår samarbetspartner. Helt fantastiskt tyckte vi, en 17-årig Ali och 19-årig Ade, så vi sa bara ja!

Almi hjälper dig med affärsutveckling, lån & övrig finansering, samt riskkapital – läs mer här.

One4Tech grundades 2020 av vännerna Ade Farah och Ali Taleb. Snart kom även Mohamed Ali Shire och Ali Al-Zaydi in som delägare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produktionen kom igång snabbt och nu är de inne på sitt tredje år med bolaget. Ali är idag 20 år och har tillsammans med Ade och två ytterligare medgrundare fått fram den lösning som de tänkte sig.

– Eller egentligen en ännu bättre. Jag har faktiskt kvar den första skissen och den är inte ens i närheten av hur vår produkt ser ut idag.

Ali och hans team la hela första året på att göra en gedigen research och suga åt sig så mycket information som möjligt från alla människor som de träffade.

– Det är verkligen ett råd till andra som ska satsa – lär dig allt om din produkt och var öppensinnad. Jag är inte den mest tekniska i vårt team, men skulle i princip kunna installera den här för att jag kan vår lösning så bra, säger Ali.

Ta din idé och ditt företag till nästa nivå – läs mer om hur du kan få hjälp av Almi här.

Den första skissen.

En annan nyckel till framgång var att de fick en riktigt bra första kund i hemstaden Örebro – ÖBO, ett av Sverig

es största kommu

nägda fastighetsbolag. Ali träffade ÖBO:s utvecklingschef Anna-Carin B Magnusson under idétävlingen, ÖBO CityHack, i Örebro med utveckling av bostadsområden i fokus. Han vann inte med sin idé, men Anna-C

arin kom fram efteråt, berömde och lovade kika i sitt nätverk kring tillverkning.

– Hon smsade mig ett par veckor senare och sa att hon inte hade hittat någon bra kontakt, men att jag skulle höra av mig om jag gjorde det.

Det blev början till en viktig relation.

– ÖBO har gett oss otroligt mycket – inte bara som första kund och push framåt. De ville inte riktigt släppa oss utan utbildade oss där i starten. Nu vet vi vad det innebär att göra den här typen av installation med eldragningar och vad markarbete kostar. De ville utbilda oss i dessa ämnen och nyttiga detaljer så att vi kunde klara oss på egen hand när det var dags, berättar Ali.

One4Techs parkeringar finns nu i Örebro och Eskilstuna och är på väg att installeras i Linköping, Upplands-Bro och Västerås. De närmar sig även huvudstaden och kringliggande städer. Stora fastighetsbolag hör av sig och även butikskedjor som Ica.

– Vi har redan hjälpt flera Ica-handlare, som vill erbjuda sina kunder en smart och säker parkering av deras cyklar.

Almi hjälper dig med affärsutveckling, lån & övrig finansering, samt riskkapital – läs mer här.

De har även tagit fram en ny parkeringslösning för privatägda elsparkcyklar – sådana tar ofta privatpersoner med in i butiker eller träningslokaler istället för att parkera dem utanför. De kommersiella elsparkscyklarna däremot hittar man lite här och var.

– Vi för dialoger med några av landets största elsparkcykelbolag just nu. Vi tittar på hur vi kan lösa deras behov och även förenkla för användarna, säger Ali.

Vad kände du när allra första enheten var installerad?
– Oh! Det var liksom “wow!” – och så känns det fortfarande varje gång när vi gör en installation. Jag är glad, nöjd och får samtidigt väldigt mycket hopp. Jag har alltid drömt om att starta bolag och bli företagare. När jag nu har gjort det här, som att installera produkter hos ett stort bolag som ÖBO – ja, då vet jag att jag kan klara vad som helst.

Ta din idé och ditt företag till nästa nivå – läs mer om hur du kan få hjälp av Almi här.

Vi för dialoger med några av landets största elsparkcykelbolag just nu

Resan har inte varit spikrak framåt – Ali har mött många utmaningar längs vägen. De har kommit i omgångar och sett olika ut varje gång.

– En utmaning som Almi hjälpt oss med är den ekonomiska biten. Lånet hos dem har gjort att vi kunnat köpa upp ett flertal cykelparkeringar i bulk så att vi pressar ned priset otroligt mycket och kan sälja billigare till våra kunder. Vi har även fått affärsutveckling och sett hur vi kan utveckla vår affärsmodell och vilka kunder vi ska fokusera på.

Nätverkandet har också varit klurigt, tycker han:

– Både Ade och jag är två sociala fjärilar och har inga problem med att starta konversationer, ringa upp folk eller mejla. Men att hitta rätt personer och ingångar till dem har varit svårare. Här har Almi också sett vilka personer vi borde träffa och matchat ihop oss.

Almi hjälper dig med affärsutveckling, lån & övrig finansering, samt riskkapital – läs mer här.

Ali Taleb, grundare av One4Tech.

Hur har ni blivit bemötta när ni har presenterat er idé?
– Väldigt många företagare, såsom äldre Ica-handlare eller äldre fastighetsägare, tycker att det är ganska speciellt när det kommer in två unga personer och presenterar en idé som de själva tagit fram. Många företagare har själva varit unga entreprenörer en gång i tiden och kan relatera till den entreprenörskapen som unga företagare har idag. Tack vare att vi fortfarande är unga och lär oss mycket hjälper det oss också. Människor vill hjälpa till och de är väldigt välkomnande, säger Ali Taleb.

Smart Tillväxt är ett affärsutvecklingsprojekt för hållbar tillväxt i små och medelstora företag i Östra Mellansverige. I projektet ska fler företag dra nytta av regionens prioriterade områden för smart specialisering, och fler företag etablera sig på en internationell marknad. Projektet utvecklar även nya metoder för framgångsrik affärsutveckling. Projektet finansieras av Almi, deltagande Regioner och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Fakta: One4Tech AB

Säte: Örebro.
Grundades: 2020 av vännerna Ade Farah och Ali Taleb. Snart kom även Mohamed Ali Shire och Ali Al-Zaydi in som delägare.
Gör: Techbolag som utvecklar smarta parkerings- och mobilitetslösningar för cyklar och elsparkcyklar.
Anställda: Sex personer.
Omsättning: Cirka 800 000 kronor 2021. 2022 siktar de mot att omsätta över miljonen.
Webb: www.one4tech.se