Arena Dannero viktig för Ådalen som bygd – så går tankarna om framtiden: ”Vi har massor av planer”

I över 60 år har det arrangerats travtävlingar på Dannero, i hjärtat av Ådalen. Men utan sponsorer och engagerade ådalingar skulle det inte fungera.
– Trav är mer än spel. Det är en viktig näring och en livsstil för många människor. Vi behöver goda krafter för att Dannero ska fortsätta att leva och utvecklas, säger Ulf Hamrén, ordförande i Ådalens travsällskap.

Dannero travbana invigdes den 23 februari 1958. Banan är en så kallad "sommarbana" som arrangerar och genomför lopp från april till oktober månad under tävlingssäsongen. Kända lopp som körs på Dannero är Svenskt Kallblodskriterium, Kriteriestoet och Ådalspriset.

Att höra hästhovarnas smattrande mot marken till kuskarnas ivriga rop och dra in doften av häst och stall – för många människor är det något alldeles speciellt.

Dannero, i hjärtat av Ådalen, har en lång tävlingshistoria bakom sig. Arenan slog upp sina portar 1958 och för många lokalbor har hästintresset funnits i generationer. Och efter pandemi och restriktioner är det många som ser fram emot att kunna ta del av trav, glädje och gemenskap på Dannero igen.
– Precis som för många andra har vi haft en tuff tid. Men vi har trots allt lyckats upprätthålla verksamheten utan publik på plats, berättar Ulf Hamrén.

Från kommande aktiviteter till kontaktuppgifter – läs mer om Arena Dannero här

Dannero har arrangerat både V75- och V86-tävlingar årligen de senaste åren.

Tack vare en hög nivå på säkerheten har 18 travtävlingar, inkluderat två ponnytravdagar, kunnat arrangeras på Dannero i år.
– Det har varit otroligt värdefullt för dem som tävlar och utifrån den situationen har Ådalens travsällskap klarat sig väldigt bra.

De vill gärna bredda allmänhetens uppfattning om Dannero, från att enbart handla om spel.
– Det är en hel näringsverksamhet med flera inblandade yrkeskategorier och vi skulle inte klara oss som travbana om vi inte hade våra sponsorer. De gör en samhällsinsats, även alla som arbetar ideellt. Vi är oerhört tacksamma för alla som bidrar på olika sätt för Dannero. Nu är det lågsäsong men på arenan råder ändå aktivitet. Banorna är öppna för träning och det förbereds för fullt inför tävlingarna som inleds i april 2022. Förhoppningen är såklart att arenan ska vara öppen för publik vid det laget och att människor kan mötas, äta gott och njuta av travsport tillsammans.

Läs mer om Dannero Ponny Travklubb här

Ulf Hamrén, ordförande i Ådalens travsällskap.

Och Ådalens travsällskap har många utvecklingsplaner. En av dem är att vidareutveckla aktiviteter för barn och unga. I dag erbjuds travskola för barn och vuxna i alla kunskapsnivåer och dessutom ponnytrav, en verksamhet som involverar 25 familjer i närområdet.
– Vi vill också rikta oss mer mot äldre människor. För många av dem var hästen en viktig del av deras liv och här skulle vi kunna göra en social insats.

Här hittar du mer information om travskolan

Arena Dannero anses vara en av Sveriges mer moderna travbanor.

Dannero skall helt enkelt vara en plats där alla känner sig välkomna, där man har kärleken till hästen som fokus.
Att öppna banan för andra människor än de som bedriver travsport är en annan plan.
– Vi vill öppna upp Dannero så brett vi någonsin kan. Människor som vill vara nära hästar och ta hand om dem ska kunna göra det utan att för den sakens skull syssla med trav.

Publikkapaciteten på Dannero uppgår till 10 000 personer.

Dannero är en modern anläggning som skulle kunna nyttjas till fler saker, till exempel auktioner, företagsevent och olika utställningar. Här spelar multihallen en viktig roll, där möjligheterna är stora med nära på 1600 kvadratmeter manege och en rymlig läktare med modern restaurang i direkt anslutning.
– Parallellt med detta vill vi skapa möjlighet för dem som bedriver travträning, vi har till exempel satsat på en träningsbana och en djupsandbana där hästarna kan springa i sand och på så sätt styrketräna hästarna på ett effektivt sätt. Tack vare våra sponsorer har vi i år fått möjlighet att bygga en ny körplan där vi kan bedriva många aktiviteter – dels traditionella travskoleutbildningar som kan bedrivas på ett säkert, inhägnat sätt. Men även tömkörning, inkörning, ridning till andra hästrelaterade aktiviteter som käpphästhoppning, berättar Ulf Hamrén.

Idéerna är många och Ådalens travsällskap ser ljust på framtiden.
– Vi är stolta över vår arena och de starka krafter vi har här.

Tävlingsprogrammet är nu klart för nästa år – läs mer om Dannero Tävlingsdagar 2022 här

Det blev norsk seger i Kallblodskriteriet på Dannero tidigare i år. Brenne Odin ledde från start till mål.