Glada Hudik-grundaren till Hedemora under Mångfaldsveckan
Foto: Ida Frid
Andra veckan i september drar Mångfaldsveckan igång i Hedemora. Det är en satsning för att belysa just det här med kompetens och att den finns överallt.
– Vi hoppas att Mångfaldsveckans aktiviteter där besökarna och deltagarna möts blir den dörröppnare som behövs för att öka mångfalden i Hedemora, säger Elice Kax, näringslivsutvecklare på En väg in.
– Med Mångfaldsveckan vill vi inspirera till att göra mer och bättre tillsammans för ett öppet och inkluderande Hedemora, fortsätter Lisa Lindfors, kommunikatör på En väg in.
Fullspäckad vecka
Mångfaldsveckans olika dagar har olika målgrupper. Måndagen är främst riktad mot kommunens företagare och torsdagen är främst riktad mot nya svenskar. Men Lisa är noga med att poängtera att alla är välkomna under samtliga dagar.
– Vi hoppas och vill att så många invånare kommer till så många arrangemang som möjligt.
Veckan inleds med föreläsaren Linda Hammarstrand. Hon kommer att vara med och sätta ett mer nationellt perspektiv på det här med mångfald. Förutom att ha blivit utnämnd till Årets eldsjäl 2013 var Linda med och gjorde Clarion Hotel till nordens mest attraktiva arbetsgivare. Nu hjälper hon företag med att skapa en vinnande kultur.
Här kan du följa alla nyhetsuppdateringar om veckan.
Glada Hudik-Grundaren är lördagens föreläsare
Veckans stora dragplåster är tveklöst Pär Johansson, grundaren av Glada Hudik-teatern. Pär har fått många fina utmärkelser för sitt arbete. Både i rollen som ledare men också som talare. Han visar dagligen i sitt arbete hur individer kan utvecklas – om bara rätt förutsättningar ges.
– Att jobba med mångfald är nu viktigare än någonsin. Jag hyllar alla som tror på olikheter och som tar initiativ till att bryta fördomar och kämpa för alla människors lika värde, säger Pär.
Pärs motto är att det är bättre att vara riktigt bra på en sak än halvdålig på tio. Oavsett om talangen är att stapla konservburkar eller att sjunga som en fågel. Att få visa vad man kan och få uppskattning ger den växtkraft man behöver för att utvecklas.
Att jobba med mångfald är nu viktigare än någonsin. Jag hyllar alla som tror på olikheter och som tar initiativ till att bryta fördomar och kämpa för alla människors lika värde
Del av större projekt
Mångfaldsveckan arrangeras av projektet En väg in och finansieras med EU-medel från asyl-, migrations- och integrationsfonden. Projektet som har som mål att hjälpa just nya svenskar att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Hos En väg in kan man bland annat få hjälp med att ta fram ett CV. Men något som näringslivsutvecklaren Elice Kax framför allt vill belysa är att arbetsgivare kan komma i kontakt med nya svenskar för att bland annat erbjuda en praktikplats.