Väntar du på att få veta om du ska mönstra? Nya Värnpliktsboten har svar på alla dina frågor
Annie Lyberg från Gotland har blivit kallad till mönstring. ”Jag är en tävlingsmänniska och när jag fick mer information kring hur min mönstringsdag skulle se ut kändes det riktigt kul”, säger hon. Foto: Privat
Annie Lyberg, 19 år, från Gotland är en av de ungdomar som för ett år sedan fyllde i mönstringsunderlaget, blev kallad till mönstring och sedan utvald som lämplig att genomföra värnplikten. I år kommer omkring 10 000 unga från hela Sverige att bli kallade till mönstring.
– När jag fick hem brevet om att jag skulle fylla i mönstringsunderlaget var jag inte så engagerad och peppad. Jag tänkte mer att ”jag skickar in det här så får vi se”. När jag sedan fick besked om att jag skulle mönstra körde jag på. Det är ju en plikt. Jag är en tävlingsmänniska och när jag fick mer information kring hur min mönstringsdag skulle se ut kändes det riktigt kul, säger Annie Lyberg.
Värnpliktsboten ger information om plikt och mönstring
Många av hennes kompisar tror att bara för att de blir kallade till mönstring så är det i stort sett redan bestämt att de ska göra värnplikt. Men det stämmer inte.
– Vi har ju inte så mycket folk omkring oss som har mönstrat eller gjort värnplikt så det går mycket rykten. Jag märker att de ungdomar som har släkt eller föräldrar som arbetar inom militären är mer välinformerade och har en positivare bild av mönstringen. Med nya Värnpliktsboten kan ungdomarna förstå direkt vad som gäller istället för att dra egna slutsatser, säger Annie Lyberg.
Du hittar Värnpliktsboten i Messenger
Förutom att bena ut och förklara missförstånd svarar Värnpliktsboten på alla praktiska frågor som rör mönstring och värnplikt. Måste jag göra värnplikten? Vilka datum är det som gäller? Vem omfattas av plikten? Hur förbereder jag mig bäst inför mönstringen?
– Du som har frågor och funderingar kring allt som rör mönstringen kan enkelt ta hjälp av Värnpliktsboten som du hittar i Messenger, via mobilen eller datorn. Värnpliktsboten svarar på frågor dygnet runt. Har du frågor som inte Värnpliktsboten kan svara på kan du alltid ringa eller mejla våra handläggare, säger Sofie Engström, pressansvarig på Rekryteringsmyndigheten.
Här kan du testa Värnpliktsboten
Få svar på dina frågor om värnplikt och mönstring här.
FAKTA: Snart får Sveriges 18-åringar besked om de ska mönstra
• Breven med inloggningsuppgifter till mönstringsunderlaget skickades ut under mars månad till 93 000 ungdomar.
• Mönstringsunderlaget är ett webbformulär som består av ett 50-tal frågor som ungdomarna ska fylla i. Frågorna handlar om bland annat hälsa, skolan, intressen och inställning till att göra grundutbildning med värnplikt.
• Rekryteringsmyndigheten använder svaren i mönstringsunderlaget för att bedöma vilka som ska kallas till mönstring.
• I slutet av maj beslutar Rekryteringsmyndigheten om vilka 10 000 som ska kallas till mönstring. Då får alla som har lämnat uppgifter till mönstringsunderlaget besked om de ska mönstra eller inte.
• Att fylla i mönstringsunderlaget och genomföra mönstring om du blir kallad är en skyldighet enligt svensk lag.