”Tänk om Bräcke kan bli Sverigebäst på hemsjukvård”
GOD ANDA. – Jag trivs bra inom hemsjukvården i Bräcke kommun, säger Marie Salthammer, sjuksköterska i Gällö, Bräcke kommun. Här finns potential att utvecklas inom jobbet.
Marie är sjuksköterska med specialistinriktning på vård av äldre inom Gällö i Bräcke kommun. Hon trivs med sitt jobb och de omväxlande arbetsuppgifter som ingår.
– Jag får guldklocka i höst, säger hon och skrattar. Har alltså jobbat inom kommunen i 25 år.
Hon berättar att hon redan i 15-årsåldern började jobba som sommarvikarie på dåtidens sjukhem i kommunen.
– Lite senare blev det fast anställning som undersköterska, innan jag bestämde mig för att vidareutbilda mig till sjuksköterska. Då i tron att jag skulle bli operations- eller narkossyrra. Men lite senare – under praktiken – blev allt tydligt för mig: Jag trivs bäst med att jobba med äldre människor.
Så småningom blev det specialistutbildning inom äldrevård för Marie och därefter har hon fortsatt att lära sig mer om detta genom olika kurser.
– Det finns ett positivt flow i Bräcke kommun och jag har fått det utbildningsstöd jag önskat. Inom hemsjukvården har vi en god anda med mycket kompetens hos personalen.
”Det finns ett positivt flow i Bräcke kommun, och vi har nära till varandra”
Hon blir avbruten av ett meddelande på mobilen. Under natten har det uppstått ett sårproblem hos en av patienterna. Undersköterskan på plats har lagt om såret, men vill att Marie som medicinskt ansvarig, ska göra en bedömning.
– Jag åker dit i eftermiddag, fortsätter Marie. Tar med olika förband och bestämmer vilka åtgärder som ska vidtas.
Läs mer om hur Bräcke kommun jobbar med stöd och omsorg
Gällö hemsjukvårdsteam består av undersköterskor, arbetsterapeut, sjukgymnast, biståndshandläggare och enhetschef. Och så Marie själv. I dagsläget ansvarar Marie för vården av 15 hemsjukvårdspatienter.
– I teamet jobbar vi alla tillsammans, men jag och undersköterskorna jobbar mest nära varandra.
Det är också Maries ansvar att bedöma vårdbehovet hos nyutskrivna patienter och det sker genom hembesök.
– Jag uppskattar verkligen patientkontakten. Den ger så mycket tillbaka och jag värdesätter verkligen gruppen äldre.
Därför passar det henne bra att också arbeta i det nybildade kognitiva stödteam som har fokus på demens.
– Vi har hållit på sedan i februari och jobbet är så intressant. Målet är att utbilda all personal i bemötande av sjuka i olika stadier, men också lära ut hur man på bästa sätt ska hantera beteendeproblematik som kan kopplas till sjukdomen.
Se vilka lediga jobb som finns i Bräcke kommun
Och i teamet spelar Bosse en viktig roll.
– Bosse är en specialutbildad besökshund som sprider mycket glädje och aktivitet hos patienterna.
Det märks att Marie brinner för stödteamets fokus. Hennes målsättning är klar.
– Om fem år kan Bräcke kommun vara en av de bästa kommunerna på hemsjukvård med en mycket hög kompetens inom demensvård, säger hon. Här finns potential och ett intresse bland personalen som gör att jag tror det är möjligt, avslutar Marie Salthammer.