Hudikgymnasiet – professionell atmosfär i trivsam miljö: ”Vi jobbar mycket med gruppdynamik och teambuilding”
– Skolan är mer som en trevlig arbetsplats där elever och lärare arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål, säger rektor Lena Lingman.
Hudikgymnasiet är en fristående gymnasieskola som ligger mitt i centrala Hudiksvall. Gymnasiet startades år 2006. Foto: Richard Schreiner
Fyra program att välja på, trivsamma lokaler och en sammansatt skoldag utan håltimmar där alla elever börjar och slutar samma tid varje dag är bara en del av det som Hudikgymnasiet erbjuder Hudikgymnasiet ligger i centrum vilket är bekvämt för elever som pendlar från närliggande kommuner, och trots konkurrens av restauranger i närheten väljer majoriteten av eleverna att äta maten som skolans kock lagar.
Hudikgymnasiet har vunnit flera utmärkelser för sin kvalitet och lägger en ära i att ge eleverna ett försprång genom att lägga fokus på att förbereda dem för livet efter skolan.
– När våra studenter kommer till universitetet så kan de arbetssätten och metoderna som krävs för studier på den nivån eftersom de arbetat på samma sätt på gymnasiet. De känner också igen sig när de kommer till arbetsplatser eftersom Hudikgymnasiet och de krav som ställs på eleverna är desamma som på ett vanligt jobb, säger rektor Lena Lingman.
Läs mer om Hudikgymnasiet och alla dess program och inriktningar här
Vid varje skolstart reser eleverna på en teamvecka för att lära känna varandra. De två första åren till en plats i närheten av Hudiksvall, under tredje året till Vemdalen där paddling och fjällvandring ingår.
– Vi jobbar mycket med gruppdynamik och teambuilding. När man känner sig trygg och törs vara sig själv utvecklas man. Vi bemöter eleverna respektfullt samtidigt som vi ställer höga krav, säger rektor Lena Lingman.
På Hudikgymnasiets fyra program kan eleverna också välja idrottsspecialisering. Det kan vara ridning, fotboll, dans, längdskidåkning eller någon annan sport. Att få utöva sin idrott några timmar i veckan på skoltid är något som är populärt. Skolan gör ett individuellt upplägg för varje elev. Kravet är att eleven ska tillhöra en klubb eller en organisation och ha tillgång till en tränare eller instruktör.
Estetprogrammet har en omtyckt musikinriktning. Nybörjare eller musikelev med flera års erfarenhet spelar ingen roll. Alla har en plats och får utvecklas från just sin nivå.
– Det som skiljer oss från andra gymnasieskolor med samma inriktning är att man spelar och sjunger i en ensemble här och att ensemblen ofta uppträder inför publik, säger lärare Janne Karlsson.
Några av avgångsklassens elever söker sig vidare till musikhögskolor runt om i landet.
– Då brukar de få träna på högskolornas antagningsprov här så de är lite mer förberedda när de kommer dit.
Estetprogrammets andra inriktning är grafisk design. Under tre år får eleverna lära sig vad visuell kommunikation är i alla olika former. Genom att fotografera, filma, designa logotyper, skapa trycksaker och större produktioner lär sig eleverna hantera program och verktyg, men får också kunskaper i den teoretiska delen som kan handla om hur människan påverkas av medier eller hur den tänkta målgruppen nås.
– I årskurs 1 får eleverna prova på och testa verktygen, i årskurs 2 får de träna, och i årskurs 3 jobbar de i skarpa lägen gentemot lokala företag. Då har eleverna själva hand om kundkontakterna, ordnar möten, gör offerter och levererar de produkter som företagen vill ha. Jag finns med i bakgrunden som handledare men också som kvalitetssäkring, säger Richard Schreiner, lärare på programmet.
Vill du hellre arbeta med människor i olika åldrar är barn- och fritidsprogrammets inriktning fritid och hälsa ett bra val. Du kan efter avslutad utbildning arbeta som personlig tränare, på ett gym, med aktiviteter för barn eller inom äventyrsturismen.
Gustaf Andersson, lärare på programmet, berättar att många verksamheter som äventyrs- och fjällturismen fick ett uppsving under pandemin och kommer att fortsätta behöva välutbildade och engagerade ledare.
Utbildningen är bred och ger stor kunskap i att möta, leda och coacha människor oavsett vilken genre du väljer. En kurs i utbildningen handlar om entreprenörskap som gör det möjligt att starta eget företag. Du som vill vidare till högskola eller universitet kan lägga till en enda kurs för att bli behörig att söka.
Vi jobbar mycket med gruppdynamik och teambuilding. När man känner sig trygg och törs vara sig själv utvecklas man. – Rektor Lena Lingman
Här möter du två av eleverna på Hudikgymnasiet:
Amanda Renström, samhällsvetenskapsprogrammet, åk 3:
– Jag valde beteendeinriktningen på samhällsprogrammet för att det är superintressant med ämnen som psykologi och sociologi och jag valde Hudikgymnasiet för att det var här jag kände mig mest välkommen när jag besökte olika skolor. Miljön är väldigt inbjudande, och stämningen familjär. Man kommer närmare både lärare och andra elever.
Agnes Hellgren, ekonomiprogrammet, åk 3:
– Allt är så positivt här. Man får ju reda på vad man ska göra i början av utbildningen och programmet följer det som sagts till punkt och pricka. Arbetsmiljön är väldigt bra, det är mysigt och man känner sig som hemma. Det blir en fin gemenskap, det är det som jag älskar allra mest med Hudikgymnasiet. Efter studenten vill jag göra lumpen, sedan vet jag inte riktigt vad det blir.
Fakta – Hudikgymnasiet
Program och inriktningar:
● Ekonomiprogrammet
– Ekonomi
– Juridik
● Samhällsvetenskapsprogrammet
– Beteendevetenskap
● Estetiska programmet
– Grafisk design (Estetik och media)
– Ljud- och studioteknik (Estetik och media)
– Musik
● Barn- och fritidsprogrammet
– Fritid och hälsa
● Idrottsspecialisering – Valbart under samtliga program
● Motivations & ledarskapsutbildning – Ingår i samtliga program
Kontaktpersoner:
● Rektor Lena Lingman: Lena.lingman@hudikgymnasiet.se
● Kommunikatör Catarina Denkert: Catarina.denkert@hudikgymnasiet.se
Besöksadress:
Drottninggatan 2
824 30 Hudiksvall
Telefonnummer:
0650-541530
E-post:
info@hudikgymnasiet.se
Hemsida:
www.hudikgymnasiet.se
Bra att veta om Hudikgymnasiet:
● Mitt i stan – lätt att pendla
● Egen kock – god lunch
● Trivsamma lokaler – skön arbetsmiljö
● Sammansatt schema – inga håltimmar/långa dagar.