Så ska du tänka kring sparande i oroliga tider
Till höger: Privatrådgivaren Jelena Mladenovic
Efter att börsen har fallit i sviterna av coronavirusets framfart har flera Nynäshamnsbor velat stoppa sitt månadssparande eller sälja sina fonder. På banken får de uppmaningen att först och främst ta det lugnt.
– Om du till exempel sparar långsiktigt i SEB:s Strategifonder ska du egentligen inte behöva göra någon förändring. Då bör fonden du blivit rekommenderad vara anpassad för dig. Fondförvaltarna bevakar marknaderna åt dig och ändrar innehavet i fonden utifrån hur de tror att marknaderna kommer utvecklas framöver, säger privatrådgivaren Jelena Mladenovic.
Månadssparande kan aldrig bli fel
Hennes råd är att alltid ha en sparad buffert att ta till när krisen kommer. Då behöver man inte sälja av sina fonder om olyckan är framme och tidpunkten att sälja är ogynnsam. Det bästa är om man kan ha sparandet uppdelat på tre olika nivåer. En buffert för oförutsedda utgifter, ett målsparande som kanske ska räcka till en ny bil, en resa eller handpenningen på en bostad samt ett långsiktigt pensionssparande. Det sistnämnda är något många glömmer. Mycket talar för att den allmänna pensionen kommer att bli lägre och lägre för blivande pensionärer. Att själv spara till pension kommer därför att vara nödvändigt för den som vill kunna leva gott som pensionär.
– Vårt generella råd att man ska sätta av tio procent av sin nettolön till sparande, varav cirka tre–fem till pension. Det kan förstås se lite olika ut beroende på hur man lever idag och hur man vill leva den dagen man blir pensionär. Men vår erfarenhet är att de flesta vill ha minst 80 procent av sin slutlön i pension, och för att det ska gå måste de flesta spara mer än idag, säger Jelena Mladenovic.
Även om det kan vara svårt att komma igång med sparandet just nu i Coronatider är det bra att göra det så snart som möjligt, oavsett hur gammal man är.
– Det är aldrig försent att börja spara. Att månadsspara i fonder är dessutom ett bra sätt att sprida på riskerna eftersom man då går in och köper vid olika tillfällen. Går börsen ner en period blir ju fonderna billigare och det lönar sig den dagen börsen vänder upp igen.
Läs mer om privat pensionssparande
Men det är bara det långsiktiga kapitalet, som man inte har behov av förrän tidigast om kanske tre till fem år som bör placeras i fonder. Börsen brukar alltid återhämta sig på sikt. Jonas Holm, kontorschef på SEB i Nynäshamn, konstaterar att det här inte är första gången aktiekurser och fonder dyker.
– Vi har it-kraschen 2000, finanskrisen 2008 och börsoron 2015 som färska exempel. Historiskt sett har sådana händelser bara blivit ett hack i kurvan när man tittar på utvecklingen över en längre tidsperiod. De som inte sålde sina fonder vid it-kraschen har till exempel gjort stora vinster nu, säger han.
Jonas Holm poängterar dock att det är viktigt att varje enskild sparare har sin egen skräddarsydda lösning. De faktorer som avgör hur pengarna ska placeras är hur lång tid som man tänkt sig att spara pengarna, hur aktiv man själv vill vara med att bevaka börskurser och fonder samt hur stora svängningar i kurserna som man klarar av mentalt.
– En orolig kund ska inte köpa fonder med för hög risknivå eftersom det kan orsaka för mycket stress och ökar risken att man säljer av vid helt fel tidpunkt. Känner man sig väldigt orolig just nu kanske man har lite fel risknivå på sitt sparande och behöver se över det. Men man ska inte sälja av allt eller skruva ner risknivån för mycket heller. Då är det stor risk att man inte är med när det väl vänder upp igen, säger Jonas Holm.
Alla som känner oro kan höra av sig till banken för rådgivning
Det är med andra ord mycket att tänka på. Jelena Mladenovic råder alla som känner oro att höra av sig till banken för rådgivning, då hjälper personalen på SEB till med att hitta en individuell lösning som passar just dig och dina behov. Självklart går det bra att ha rådgivning på telefon också, speciellt i tider som dessa.
– Vi kan ändra i risknivån om det behövs och kanske sälja av en del av fonderna för att sedan börja köpa tillbaka dem igen genom ett automatiskt månadssparande. På det viset kan man få gynnsammare ingångsvärden. Det är bättre att ta kontakt med oss än att göra något förhastat, säger hon.
Bankens råd i korthet:
- Sälj inte alla fonder i panik. Då riskerar du att missa återhämtningen när den väl kommer.
- Har du långsiktigt sparande – stanna kvar i nuvarande fonder. Speciellt om du har breda globala blandfonder.
- Känner du oro – hör av dig till banken för att få råd och stöd. Bankens rådgivare kan justera ditt fondinnehav på en lagom nivå anpassat efter just dig.
- Kom igång med ett sparande för att bygga upp en buffert inför framtiden, både med lättillgängliga pengar för oförutsedda händelser, sparande till något du längtar efter och pensionssparande. Månadssparande kan aldrig bli fel!
Välkommen in!
Öppet för drop-in
Måndag-fredag 10-13
Bokade möten enligt överenskommelse. Maila kontakta5346@seb.se
eller ring oss på telefonnummer 08-639 52 00.
Alltid öppet
0771-365 365 Privat
0771-62 53 53 Företag