Bara schysta fiskar i delikatessen
En äldre man i täckjacka kliver fram till ansvariga på färsk fisk avdelningen Susanne Sussi Hellkvist.
Coopkunden visar upp nummerlappen och frågar om veckans fisk
– Den här veckan har vi erbjudande på torksrygg utan skinn för 199 kronor kilot, svarar Sussi.
– Åh va gott, jag vill köpa till två personer, svarar kunden.
– Absolut, då blir det bra med 300-400 gram. Behöver du tips eller ett gott recept så är det bara att säga till, meddelar Sussi med hon paketerar torskryggen noggrant.
Sussi Hellkvist på Stora Coop Norra Backa i Borlänge står bakom disken och filéar röding.
Nu har Sussi chefat över fiskdelikatessen på Stora Coop på Norra Backa i två år. Hon berättar att både försäljningen på färsk fisk och sortimentet har ökat kraftigt på senare tid.
Fräsch fisk i världsklass
– Vi får ofta höra att vi har finaste fiskdisken i Borlänge, vilket är superkul, dessutom blev vi nominerade till Årets fiskdisk, berättar hon stolt.
I den välfyllda delikatessdisken ligger fileér av alla dess slag. Rödspätta, lax, hälleflundra, gös, rödtunga, marulk och torsk. På en isbädd längst ut till vänster har Sussi placerat ett par seabream fiskar.
– Seabreamen blir godast om den grillas hel, konstaterar hon.
”Bara schysta fiskar”
Väggen bakom Sussi pryds av orden ”Bara schysta fiskar”
Här finns både odlad och vildfångad fisk att köpa. Sussi är noga med MSC-märkningen ur klimat och hållbarhets synpunkt.
– Vi har fisk i toppklass och står för ett hållbart fiske. Vi är emot överfiske eller i värsta fall att fiskbestånden ska dö ut, Sussi visar med handen på skyltar och märkning, hon berättar vidare om vad MSC står för
– Det blå miljömärket visar att fisken är vildfångad, kommer från ett livskraftigt bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön. All sjömat med MSC-märket går att spåra tillbaka till det hållbara MSC-certifierade fisket, alltså, kunden ska lätt kunna få all information för att kunna göra sitt klimatval.
– Vill man göra en specialbeställning av fisk så går det alldeles utmärkt, berättar Sussi och pekar på meningen under sin namnskylt som lyder ”Kunden framför allt”
Utan strömming blir ingen glad
Om strömmingsleveransen skulle råka vara sen en tisdag blir det liv i luckan, berättar Sussi glatt.
– På tisdagar är kunderna som tokiga efter strömming, vi säljer lätt femton kilo.
– Gud förbjude försenad strömming, skrattar Sussi och fortsätter:
– Inför helgen däremot är efterfrågan stor efter färska räkor samt blåmusslor, många väljer dessutom att köpa våra egenproducerade tillbehör som aoli med vitlök, chili eller limesmak.
Som barn metade Sussi mycket i sjön Tansen, sommarstugan ligger där och det fanns inte så mycket annat att göra erkänner hon och skrattar:
– Jo, att leka med kottar förstås.
När hon tänker på att meta nu i vuxen ålder, ler hon och konstaterar
– Jag ska nog börja fiska igen, jag gillar att vara nära vatten, det är så otroligt avkopplande
Hur tillreder du fångsten?
– Haha.. om jag skulle få något så är det en mört och den släpper jag glatt ut i sjön igen, skrattar Susanne Hellkvist.