2 Kockar -Den undangömda restaurangen som lockar allt fler

Restaurang 2 Kockar ligger lite avsides men träffar mitt i prick för den som vill ha en genuint vällagad lunch. Här klappar hjärtat för mat lagad från grunden. Allt fler lunchgäster letar sig hit. Och många av gästerna återkommer – bland annat ÖFKs spelare, som är här och äter varje dag.

Erik och Linnéa har fått många telefonsamtal från gäster som vill ha vägbeskrivning till deras undangömda restaurang.

Tar du vägen mot Önsjön, från Lugnvik, dyker det oväntat upp en restaurang på vänster sida efter några hundra meter. Om du är uppmärksam ser du skylten Restaurang 2 Kockar vid avtagsvägen till Johnsson och Paulsson. I en låg tegelbyggnad med en vit- och blårandig markis, uteplats och stor parkering utanför, hittar du restaurangen.

Erik Wesslau, ägare och kökschef hälsar med ett nyfiket leende och fast handslag. Han tar av sig kockmössan och tar en paus. Han har tidigare jobbat som kökschef på många ställen, bland annat på Arctura och Restaurang Hov där han också var handledare för restaurangskolans elever.

– Det som taggar mig är att hela tiden bli bättre. När vi började här sa vi att vi skulle sticka ut genom att erbjuda 20 sallader och två varmrätter, det har växt. Det är kul att laga mat, när man får se att gästerna äter sig mätta och blir nöjda, säger Erik.

På dagens buffébord, som drar ögonen till sig, det finns 30 sallader att välja mellan, två sorters hembakt bröd och tre varmrätter. Erik berättar att sedan start har antalet lunchgäster ökat från 80 till 250 per dag.

Erik berättar att sedan start har antalet lunchgäster ökat från 80 till 250 per dag.

Det hela började med att Erik och en kockkollega lämnade ett anbud om att få bli restauratörer för Odd Fellows i Östersund.

– Vi ville starta catering och behövde ett ställe där vi kunde laga mat och ta emot varor. Vi sökte efter ett kafé – någonstans där vi kunde ha en daglig drift. Så fick vi förfrågan om att driva den här restaurangen. Hyresvärden ville att vi skulle starta inom två veckor och det erbjudandet kom ju precis i rätt tid! Vi kände att det här kan bli vår huvudverksamhet, säger Erik.

Samma dag som de fick lokalen kontaktade de Linnéa Eriksson, som de kände sedan tidigare. De behövde någon som kunde vara ansiktet utåt, möta gäster och sköta de yttre delarna av restaurangen.

– Vi ringde och frågade hur lång uppsägningstid hon hade, hon svarade en månad. ’Ok du får två veckor’ sa vi, berättar Erik.

Linnéa fick möjlighet att sluta snabbt och redan efter två veckor kunde hon ansluta till 2 Kockar. Hon började jobba i kassan och sedan dess har arbetsuppgifterna utökats vartefter. Idag är hon restaurangchef.

Efter några intensiva uppstartsår med mycket arbete för Erik, Linnéa och övrig personal ser de nu ljust på framtiden med återkommande trogna lunchgäster och en cateringverksamhet som växer. Idag är de fem heltidsanställda och några som jobbar deltid. De har cateringverksamhet för Odd Fellows och tar emot privata beställningar.

– Vår största catering hittills har varit en tvårättersmiddag för nästan 900 personer till Ladies Circle och Round Table Östersund, som vi levererade till Åre, säger Linnéa.

Odd Fellows festlokal som finns i centrala Östersund.

Restaurang 2 Kockar har många trogna lunchgäster. De kändaste stammisarna är ÖFKs spelare, tränare och övrig personal. De kommer hit varje dag för att äta husmanskost lagad från grunden.

– Självklart tycker vi att det är hedrande att spelarna har valt att komma hit och äta sina luncher, av alla ställen, säger Linnéa.

Erik och Linnéa har fått många telefonsamtal från gäster som vill ha vägbeskrivning till deras undangömda restaurang.

– Ibland när det kommer en gäst som säger ’Jag visste inte att det här fanns’, då brukar jag svara ’Säg det inte till någon, för då kommer det så mycket folk’, skrattar Erik.

Och så förtydligar han.

– Vi är oerhört glada och stolta över att många lunchgäster letar sig hit. Vi hoppas såklart att det kommer ännu fler. Välkomna hit! avslutar han.